A szexfüggés is betegség

A szexfüggés is betegség
Nem csak a kávéra, a cigarettára, az alkoholra, a drogra vagy a csokoládéra lehet rászokni.

Ugyanígy a szerelem vagy a szex rabjává is válhat az ember. Csak ezt sokszor maga az érintett sem tudja…

Mariann életében elképesztő sebességgel váltják egymást a férfiak, baráti körben már senki sem próbálja megjegyezni, ki éppen az aktuális, és kire nem illik rákérdezni. Bár az az igazság, hogy a magánéleti bonyodalmak miatt Mariann nem is igen bukkan fel a találkozókon. Minden idejét, energiáját leköti a szerelem.

Ezt a szót használja minden párkapcsolatára, minőségtől, komolyságtól – már ha esetében lehet szó komolyságról – függetlenül. És érdekes módon ő maga is azt hiszi, szerelmes: akár minden szezonban újra és újra.

Imád a lángoló érzéseiről beszélni, a csodáról, a tökélyről, amelyben része van – már amikor éppen előkerül egy-egy órácskára. Van, hogy nem egyedül érkezik, hanem az új hódolóval, és ha az ember nem gyanítaná a végkifejletet, még el is érzékenyülne, mennyire szerelmesek ezek ketten. Ahogy ülnek, szorosan egymás mellett, összebújva, csillogó szemmel… Aztán jön a hír, hogy Mariann már megint újított.

Mi a baj vele?

Szerelemfüggő

. Azt mondja, begolyózik, ha nincs mellette férfi, akit imádhat. A cél érdekében a mellé sodródókban gyorsan meglátja az igazit, majd nem sokra rá a felejthetőt, és máris új jelölt után néz, akibe egy pillanatra beleképzelheti azt, akire vágyik. Akit talán már megtalált volna, ha nem áll le mindig az első útjába kerülővel. Ha nem retteg attól, hogy hosszabb-rövidebb ideig egyedül éljen.

Lenke az ellentéte, benne marad egy pokoli házasságban. Sikeres ügyvéd, van pénze, háza, autója – volt már azelőtt is, hogy hozzáment volna Olivérhez. Gyerekük nincs, a barátok nagy része Lenke révén került a közösbe, praktikus oka az asszony maradásának tehát nincsen.

Mégis ragaszkodik a férjéhez foggal-körömmel.

Indoka, amelyet sírva szokott barátnőinek hajtogatni, az, hogy szereti. És még azt is mondja (ő, aki amúgy a társaság legracionálisabb tagja, aki a legdrámaibb pillanatokban sem veszti el a fejét!), hogy ha Olivér elhagyja, ő abba belepusztul.

Ezt olyannyira komolyan gondolja, hogy amikor a férfi legutóbb lelépett egy táncosnővel, Lenke annyit ivott, hogy kórházba került. (Ő, aki amúgy még egy pohár bort sem kér soha a vacsorához.)

Hogy mivel fogta meg a férfi? Senki sem tudja. Mert külső szemlélőként nem találni Olivérben semmi extrát. Magas, sovány, kopasz pali, láncdohányos és nem is különösebben szórakoztató. Az a fajta, akiről lerí, hogy anyát keres minden nőben egy életen át. És ha megtalálja (mint Lenkében), akkor gyötri fáradhatatlanul, hogy bizonyítsa be a szerencsétlen, igazán szereti, nem csak úgy mondja. És Lenke tűr. Tűri a félrelépéseket, a cirkuszokat, a féltékenységet (mert Olivér, bár ő a csapodár, halálosan féltékeny!). Kaphatna sokkal jobbat is, de ebben csak Lenke nem hisz, vagy nem akar hinni. Mert ezt a nyomorultat akarja mindenáron megtartani, megmenteni, boldogítani.

Szexfüggés

Ugyanez a jelenség, több erotikával. Nem kevesebb irracionális elemmel. Melinda például barátja révén gyűjtött tapasztalatokat e fura betegségről, mert ma már az alkoholizmus, a drogproblémák, az evészavarok esetében is betegségről beszélünk, akárcsak az extrém szexéhség kapcsán.

Akkor beszélhetünk szexfüggésről, ha valakinek ez áll élete középpontjában, és minden más háttérbe szorul, olyannyira, hogy az már a munka, a család, a baráti kapcsolatok, a normális életvitel rovására megy, magyarázza pszichológus szakértőnk.

Melinda azt mesélte, hogy a párja mindig is „nagytermészetű” volt, de őt cseppet sem zavarta, hogy mindennapi igénye volt az ágyba bújás – hétvégente, mert nem kellett korán kelni másnap, többször repetázva.

Forrás: www.nana.hu/