A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált egy új kutatás szerint

Az ismeret volt, hogy a szex szívrohamot okozhat, ám a szívleállással való összefüggését eddig nem vizsgálták.
Az ismeret volt, hogy a szex szívrohamot okozhat, ám a szívleállással való összefüggését eddig nem vizsgálták. - © Illusztráció: TheHealthSite.com
Budapest – A szex nagyon ritkán okoz hirtelen szívhalált egy új amerikai kutatás szerint, melyről a BBC számolt be.

A kutatók 4557 hirtelen szívhalál adatait elemezték. Azt találták, hogy csak 34 történt szexuális együttlét alatt vagy egy órán belül utána. Az utóbbiak közül 32 volt férfi.

A kaliforniai Cedars-Sinai Kardiológiai Intézet munkatársa, Summet Chugh elmondta, tanulmánya volt az első, amelyik a szexuális tevékenységet mint a hirtelen szívhalál lehetséges kiváltó okát vizsgálta volna. A kutatást az Amerikai Kardiológiai Társaság (AHA) konferenciáját mutatták be.

Szívleállás az, amikor a szív valamilyen működési zavar miatt nem dobog tovább. Akinek leáll a szíve, az elájul, nem vesz levegőt és ha nem végeznek rajta szív-tüdő (CPR) újraélesztést, akkor meghal. Nem azonos a szívrohammal, amikor a vér nem jut a szívbe, mert a véráram útja elzáródik.

Illusztráció: getty images
Nagyon sok minden kiolvasható egy ember arcából. No de a libidó? A kanadai Nipissing Egyetem kutatói szerint az is. A tudósok 457 ember arcát és nemi aktivitását vizsgálták egy tanulmányban, és arra jutottak, hogy a szélesebb arcformájú emberekre jobban jellemző a nagy szexuális vágy, a nemi inte...

Az ismeret volt, hogy a szex szívrohamot okozhat, ám a szívleállással való összefüggését eddig nem vizsgálták. Chugh és kollégái 2002 és 2015 között az oregoni Portlandben történt szívhalálok kórházi adatait vizsgálták meg. Az esetek mindössze egy százaléka kötődött szexuális aktushoz. A páciensek túlnyomó többsége férfi volt, többségében középkorú és már volt szív- és érrendszeri panasza.

A tanulmány megállapította, hogy az eseteknek csak egyharmadában végeztek szív-tüdő újraélesztést. Chugh szerint ez kiemeli a CPR megismertetésének jelentőségét, tekintet nélkül a szívleállás körülményeire.

Egy másik tanulmány, amit ugyanezen a konferencián hoztak nyilvánosságra, bemutatta, hogy már a hatéves gyerekek is meg tudják tanulni a CPR-t.

A Brit Kardiológiai Alapítvány azt javasolja a szívrohamon vagy szívműtéten átesett pácienseknek, hogy négy-hat hetet várjanak a szexuális élet újrakezdésével.

– MTI –


Illusztráció: getty images
Rengeteg férfi megkérdezi, ártatlan kérdésnek tűnik, de gőzük sincs róla, mekkora károkat okoznak vele... A kérdés így hangzik: "Mondd, drágám, te eljutottál a csúcsra?" (Illetve ennek variációi.) Megtudakolni a kedvesünktől, hogy jó volt-e neki, volt-e orgazmusa első blikkre akár még figyelmess...
Illusztráció: getty images
A férfiak folyton arra panaszkodnak, hogy minden nap bizonygatniuk kell a szerelmüket. A nők pedig arra, hogy a pasijuk mást sem akar, csak egyfolytában szexelni. Mi a megoldás? Különös dolog ez: a férfiak ugyanis úgy vannak összerakva, hogy akkor érzik azt, hogy szeretik őket egy kapcsolatban, h...