A szervátültetésről tanácskoztak

A szervátültetésről tanácskoztak
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – Csaknem nyolcszázan várnak jelenleg is vesére hazánkban. A szerv- és szövetátültetés helyzetét tudományos ülésen tekintették át a szakemberek.

A veseátültetési program 1991-ben indult el Debrecenben. Az első nem élődonoros (kadáver) veseátültetést 1991. június 27-én hajtották végre, és nyolc évig működött a szerv – idézte fel a szervátültetés aktuális helyzetéről tartott április 27-i tanácskozáson Asztalos László, a Debreceni Egyetem Vesetranszplantációs Központjának korábbi vezetője a veseátültetés kezdeteit.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A főorvos arról is szólt, hogy 1993-ban egészségügyi miniszteri dicséretet kapott a központ, amely 2006-tól a Sebészeti Intézet részeként működik, 2009 óta pedig az Auguszta épületben. Az élődonoros transzplantáció 2010-ben indult el, és az első három évben hat ilyen operációt végeztek. Asztalos főorvos arról is számot adott, hogy intézetvezetése idején a kezdetektől 2013-ig 831 kadáver veseátültetést végeztek, és 348 transzplantált beteget gondoztak. 2010-ben 76, 2011-ben 80, 2012-ben pedig 63 beteg került vesetranszplantációs várólistára régiónkban.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Asztalos László munkáját a főorvos nyugdíjazása után Nemes Balázs egyetemi docens folytatta. A szervtranszplantáció aktualitását mi sem mutatja jobban, mint hogy a tanszékvezető, a Debreceni Akadémiai Bizottság Szerv- és Szövetátültetési Munkabizottság társelnöke éppen egy élődonoros veseműtét miatt csatlakozott később a tudományos üléshez. Munkába állása – 2013 óta – ez volt a hetedik élődonoros veseátültetés Debrecenben.

A szakember a veseátültetés helyzetét tekintette át az Eurotransplant-csatlakozás után. Bevezetőjében kiemelte: az 1967-ben megalakult szervezethez Magyarország 2013. július 1-jén csatlakozott. A szövetség nyolc állam 135 millió lakosát fogja össze, 77 transzplantációs centrum tartozik hozzá, 15 ezren vannak várólistán és hétezer szervet ültetnek át évente. A központok pedig közös adatbázissal rendelkeznek, amely nemzetközi minőségellenőrzést is jelent.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A tanszékvezető kiemelte: a csatlakozás óta kicsit megváltozott a transzplantáció folyamata, hiszen a szervet nem feltétlenül ott ültetik be, ahol az eltávolítást végezték. Annak ellenére, hogy a közös várólistán nagy betegszámmal jelen levő országok – mint például Németország – relatív „elszívó erővel” bírnak, a korábbi évek statisztikájához képest a debreceni beültetések száma egy év alatt duplájára nőtt. – Ez úgy lehetséges, hogy a magyar kórházak donorjelentési aktivitása 2014-ben megnőtt, másrészt az Eurotransplantban felajánlott szervek (donorvesék) közül, a korábbiakhoz képest többet fogadunk el alkalmazkodva a nemzetközi trendekhez – mondta el a tanszékvezető.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A tudományos ülésen a szakemberek áttekintették a csontvelő transzplantáció és a szaruhártya-átültetés helyzetét is. A szakmai programokat követően hétfőn este a Nagytemplomban tartottak jótékonysági orgonakoncertet az Alapítvány a Kelet-Magyarországi Transzplantációért közhasznú szervezet javára. Az esten közreműködött Lázár Norbert orgonaművész, a budapesti Transzplantációs Klinika sebésze és Németh Norbert Csokonai-díjas zeneszerző, a Debreceni Egyetem Sebészeti Műtéttani Tanszék vezetője is.

– unideb.hu –


Zongorakoncerttel a beteg gyermekekért
Debrecen – Gálaműsorral ünnepelte 25. születésnapját az egyetem Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékét támogató Leukémiás Gyermekekért Alapítvány.


Élő donor adhatná a vesék harmadát
Debrecen – A transzplantációk számának növelésében nem mindig a pénz számít, fontos az intézmények hozzáállása. Interjú dr. Nemes Balázs transzplantációs sebésszel.
hirdetés