A szerbeket és a horvátokat muszáj lesz legyőzni!

Magyarország-Lettország U16-os barátságos női kosárlabda mérkőzés
Magyarország-Lettország U16-os barátságos női kosárlabda mérkőzés - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Csütörtökön megkezdi szereplését a debreceni Eb-n a magyar U16-os női kosárválogatott.

Immmár a harmadik utánpótlás kosárlabda Európa-bajnokságot rendezik meg Debrecenben, a 2008-as U18 fiú B divíziós és a 2012-es U20 női A divíziós Eb után július 31. és augusztus 10. között a legjobb európai 16 éven aluli kosárlabdázó lányok mérik össze tudásukat a cívisvárosban. A kontinenstornát, melyen a magyar válogatott a nagyon erős „B” csoportba került Szerbia, Spanyolország és Horvátország társaságában, az Oláh Gábor utcai illetve a Hódos Imre Sportcsarnokban tartják.

– Az, hogy már a harmadik nemzetközi kosárlabda tornánkat rendezhetjük azt mutatja, meg voltak elégedve az eddigi munkánkkal. A város fontosnak tartja, hogy versenyeztetési lehetőséget biztosítson a magyaroknak, ebből nem csupán Debrecen, hanem az utánpótlás is profitálhat. Az Eb egyik helyszínén, az Oláh Gábor utcán fejlesztéseket is végrehajtottunk, immár az a csarnok is légkondicionált. Természetesen nem szeretnénk nyomás alá helyezni a magyar lányokat, de bízunk benne, minél jobb eredménnyel örvendeztetik meg az országot – reménykedett az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere.

Az eseményen a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára, Bodnár Péter is megjelent. A vezető hangsúlyozta, nemzetközi viszonylatban Magyarország jó helyzetben van a versenyeztetés terén, és a szövetség nagyon örül, hogy újra Debrecenbe hoztak egy kontinensviadalt. Bodnár hozzátette, ez az Európa-bajnokság mintegy főpróbája lesz a jövő évi felnőtt Eb-re, melyen szintén Debrecen lesz az egyik házigazda.

A FIBA Europe részéről Alexander Faassen tette tiszteletét a sajtótájékoztatón, a külföldi szakember szerint látszik, nem először rendeznek a hajdúságiak ilyen versenyt.

Előny a hazai pálya

A minimális elvárás az, hogy az A divízióban maradjunk. Nehéz csoportba kerültünk, a szerbeket és a horvátokat le kell győznünk, és akkor a spanyolok ellen már felszabadultabban játszhatunk. A csoportmeccsek után mégnehezebb feladat jön, de ennyire ne rohanjunk előre, előbb teljesíteni kell az első lépést – mondta el Magyar Gergely, az U16-os női válogatott szövetségi edzője.

A nemzeti együttes csapatkapitánya, Studer Ágnes azon az állásponton van, ha mindenki odateszi magát, legyőzhetik Szerbiát és Horvátországot. Magyar és Studer is hangsúlyozta, sokat jelent, hogy hazai rendezésű Eb-n vehetnek részt, éppen ezért még inkább ki akarnak tenni magukért.

A magyar csoportmeccsek

  • 07.31., csütörtök: 18.15 Szerbia–Magyarország, Hódos Imre Rendezvénycsarnok
  • 08.01., péntek: 18.15 Magyarország–Horvátország, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok
  • 08.02., szombat: 18.15 Magyarország–Spanyolország, Hódos Imre Rendezvénycsarnok

Már a debreceni Eb jegyében
Debrecen – A héten induló U16-os Európa-bajnokságra készülő női kosárlabda-válogatott csapott össze a lettekkel edzőmeccsen a cívisvárosban.