A szekértők megmondják, hogy kell takarékoskodni

A szekértők megmondják, hogy kell takarékoskodni
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Ahányszor csak valamiből bevételünk van, annyiszor tegyünk is félre belőle.

Befektetési szakemberek megszívlelendő tanácsai, amelyek segítséget nyújthatnak abban, hogyan is kell elkezdeni megtakarítást gyűjteni.

Amíg a takaró ér

Készítsünk havonta pénzügyi tervet a kiadásainkról, így könnyen átlátjuk, mennyi pénzre lesz szükségünk, és mi az, amiből takarékoskodhatunk. Kincs, ami nincs: már a hónap elején félre kell tenni a megtakarításra szánt pénzt, hiszen ha nincs szem előtt, kisebb a csábítás is arra, hogy mégis elköltsük. Pozitív ösztönzés: ahogyan a diétánál, úgy a megtakarításnál is – félévente, évente – iktassunk be jutalmat magunknak a kitartásunkért.

Rá lehet szokni

Rendszeresség: ahogyan a rossz szokásokra, szerencsére úgy a jókra is könnyen rá lehet szokni. Ha többször kis összeget teszünk félre, azzal ugyanúgy növeljük megtakarításainkat, mintha nagyobb összegben, de csak ritkán van erre lehetőségünk. 2×2 néha 5: a megtakarítások nyelvére lefordítva ez annyit tesz, hogy érdemes tájékozódni, hiszen a félretett pénzünk után nemcsak hozam, de számos esetben adókedvezmény is igénybe vehető.

HBN
hirdetés