A Századvég szerint jó volt az Orbán-beszéd fogadtatása

Orbán Viktor pénteki beszédét a megkérdezettek mintegy kétharmada teljes mértékben pozitívan értékelte a hitelesség, az érthetõség, az államférfihoz méltó és az erõs és határozott jellemzõ alapján – áll a Századvég Alapítvány szombati közleményében.

Az általuk pénteken készített közvélemény-kutatást értékelve. A felmérésbõl az is kiderül, hogy a megkérdezetteknek csak bõ egynegyede látta vagy hallotta egészben a beszéd közvetítését.

A Századvég által megkérdezettek 27 százaléka részben vagy egészben látta vagy hallotta Orbán beszéd közvetítését, további 32 százalék a hírekben hallott róla. A kérdezõbiztosok négy jellemzõ alapján értékeltették a Fidesz elnökének pénteki Millenáris parki szónoklatát.

A hiteles, érthetõ, államférfihoz méltó, valamint erõs és határozott minõsítés mentén a megkérdezettek mintegy kétharmada mindegyik alapján teljes mértékben pozitívnak tartotta a beszédet.

A Századvég szerint a választók 70 százaléka elhiszi Orbánról, hogy amit beszédében mond, azt kormányfõként képes is végrehajtani, a beszéd államférfiúi stílusát egyértelmûen pozitívan értékelte a válaszolók majd háromnegyede, 63 százaléka pedig erõsnek és határozottnak látta Orbánt.

A Századvég felmérése szerint a választópolgárok 80-90 százaléka egyetért Orbán politikai üzeneteivel. A szélsõségek elutasításával 79 százalék, a munkahelyteremtéssel 88, a közbiztonság helyreállításával 86 százalék. Csaknem ugyanennyi támogatja azt, hogy változásra van szükség az országban, és hogy a közös nemzeti ügyeinket képviselõ kormányra van szükség.

Egyetértés övezi azt is (84 százalékban), hogy a törvény a politikusokra is vonatkozik, a politikus bűnelkövetõknek az elmúlt években történt köztörvényes cselekményei miatt felelõsséget kell vállalniuk.

A Századvég azt is közli, hogy a felmérést számítógépes-telefonos megkérdezéssel végezték, de a 600 felnõtt korú embert véletlenszerûen választották ki. Ennek megfelelõen az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 6 százalékkel térnek el attól, amit a teljes felnõtt népesség megkérdezése eredményezne. Ennél alacsonyabb hibahatárt szoktak megjelölni, ha reprezentatív mintán végzik a megkérdezést.