A száraz tó nem is tó

A tavak műszaki állapota olyan mértékben leromlott, hogy azon 2003 óta nem lehet üzemszerű halgazdálkodást végezni
A tavak műszaki állapota olyan mértékben leromlott, hogy azon 2003 óta nem lehet üzemszerű halgazdálkodást végezni - © Illusztráció: HBN archív
Hortbágy – A Hortobágyi Halgazdaság fejlesztési céljai között évek óta szerepel a tavak rekonstrukciója.

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. pályázati forrás bevonásával a vagyonkezelésében lévő Folyás-tóegység részét képező, a Polgár-halastavak teljes rehabilitációját szeretné megvalósítani. Ennek utolsó fázisa volt az I. és III. tó természetvédelmi célú vizes élőhely rehabilitációja – jelentette be sajtótájékoztatón Lupsán Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Szárazon álltak

A Polgári halastavak tórendszer teljes területe 369 hektár, ami tartalmaz hat halastó medencét, tizenöt előnevelő medencét és egy négy hektár kiterjedésű húsz medencés telelő rendszert, táp-, és lecsapoló csatornákat, töltéseket, valamint a tóegység belső területén található gyep művelési ágú foltokat. A tóegység tavait 1963-ban helyezték üzembe. A tavak műszaki állapota olyan mértékben leromlott, hogy azon 2003 óta nem lehet üzemszerű halgazdálkodást végezni. A tavak 2003 óta szárazon álltak.

A Polgár-tavak jelentős szerepet töltenek be az északi Hortobágy vizes élőhelyhez kötődő élővilágának fenntartásában, valamint pihenőhelyként a madárvonulás során. Hortobágyi viszonylatban is kiemelkedő madárvilágot tartottak fenn. A társaság kiemelt fejlesztési céljai között évek óta szerepel a tavak rekonstrukciója, valamint komplex hasznosítása, amiben természetvédelmi és halgazdálkodási szempontok kapnak szerepet. 2012-ben már megvalósult a Polgári-tavak – létesítmény déli (II., IV., V., VI.) előnevelő tavainak rehabilitációja.

A jelenlegi projekt segítségével, mintegy 500 hektár hatásterülettel kompletté válhat az élőhely-rehabilitáció.