A számok és a futball bűvöletében

Akt.:
Feczkó Tamás szerint az életben és a pályán is nagyon fontos, hogy az ember őszinte, illetve egyenes legyen
Feczkó Tamás szerint az életben és a pályán is nagyon fontos, hogy az ember őszinte, illetve egyenes legyen - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az új edzőgeneráció egyik legsikeresebb tagja, Feczkó Tamás a tanári pályát adta fel a futballért. Interjú a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő labdarúgócsapat vezetőedzőjével.

Érdekesen alakuló sorsokról bőven lehet hallani a médiában, de talán egy picit másképp állunk a hírhez, ha olyan ember kerül középpontba, akit jól ismerhetünk. Feczkó Tamás az NB II-ben menetelő Balmaz Kamilla Gyógyfürdő labdarúgócsapatának vezetőedzőjeként érte el, hogy szinte megkerülhetetlen tényezővé vált a megye és nyugodt szívvel kijelenthető, hogy az ország futballjában. A nagyszerű szakember a Naplónak adott interjúban őszintén beszélt a sérülésről, ami megakadályozta abban, hogy profi labdarúgó legyen, mesélt a sikerekről, nehézségekről, célokról, illetve arról, miként szeretné magát beírni a balmazújvárosi sporttörténelembe.

Hogyan képzeljük el a gyermekkorát? A foci játszotta a főszerepet az életében?

Feczkó Tamás: Tulajdonképpen igen. Óvodás koromtól mondhatom magamat a futball szerelmesének. Tíz évesen már igazolt labdarúgóként, napi rendszerességgel vettem részt edzéseken és mérkőzéseken. Lehet, hogy korainak tűnik, de bizony már akkor is az volt a legjobb, ha rúghattam a labdát. Aztán 17 évesen tagja voltam a korosztályos magyar válogatottnak, és az akkori NB II-es Nyíregyháza kispadján is helyet kaptam, de abban az évben jött az első komoly sérülésem. Majd a főiskolai évek alatt következett az, amire nem lehetett felkészülni, újabb sérülés gátolta a pályafutásomat. 21 évesen elszakadt a keresztszalagom, s ha nagyon fájt is megbarátkoznom a gondolattal, tudtam, nem lehetek profi futballista. Ahogy mondják, keresztszalag nélkül lehet élni, de focizni nem.

Egy fiatal játékosnál nagy kérdés ilyenkor, hogy miként tovább? Hogy élte meg a döntési kényszert?

Feczkó Tamás: Miután nem tudtam tovább játszani a főiskolai együttesben, már „csak” trénerként irányíthattam a csapatot, de ez nem volt újdonság, hiszen korábban játékosedzőként segítettem a gárdát. De így továbbra is a labdarúgás vérkeringésében maradhattam.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Ezek voltak a kezdetek, de hogyan folytatódott az edzői karrierje?

Feczkó Tamás: Valóban ekkor kezdődött valami, de akkor még nem tudtam, hogy mi. Tetszett a pályának ez az oldala is, de nem tudtam, hogy mi lesz belőle. Az említett főiskolai csapattal országos bajnokságot nyertünk, a második évemben második helyezést értünk el. Ez nagy szó volt, mert a bajnokságot az a szombathelyi alakulat nyerte meg, amelyben hat NB I-es futballista és három olimpiai válogatott játékos szerepelt. Ebben az időszakban a sérülésem miatt rehabilitáción kellett részt vennem, ami – ha lehet így mondani – még inkább belendítette az edzői karrieremet. Közben végeztem a fősulival, és matematika-testnevelés szakos tanár lettem. Így biztossá vált, hogy a labdarúgás mellett tanárként is kipróbálhatom magam. A kezdetek kezdetén egy korosztályos csapatnál dolgoztam edzőként, ezt követően a nyíregyházi utánpótlásnál vállaltam tréneri szerepet. Majd huszonkilenc éves koromban belecseppentem a „nagyok” világába, vagyis elkezdtem felnőtt csapatoknál edzősködni.

Dolgozott tanárként valaha?

Feczkó Tamás: A főiskola elvégzése után három évet dolgoztam egy általános iskolában, de mellette edzős­ködtem is. 2011-ben még visszatértem a tanításhoz, de már csak nagyon rövid időre, Baktalórántházán indult egy focistákkal foglalkozó sport­iskola, és ott még gyakoroltam a tanári hivatást. Végleg nem szakítottam az oktatással, hiszen a matekot nagyon szerettem és szeretem a mai napig is, így nem véletlen, hogy több focista is megkeresett, legyek a magántanára. Büszkén mondhatom, számos labdarúgót hozzásegítettem a sikeres matematika érettségihez. Ugyan hamar elszakadtam a tanítástól, de a közel 20 éves edzői pályafutásom során mindvégig nagy hasznát vettem a főiskolán, illetve az egyetemen elsajátított pedagógiai módszereknek és tapasztalatoknak.

Ki az a személy, akire mentoraként tekint?

Feczkó Tamás: Amikor az edzői pályafutásom elkezdődött, akkor Feczkó István és Németh Károly segítette a munkámat, nekik nagyon sokat köszönhetek. Amióta az NB II-ben dolgozom, sokszor kikérem Pajkos János véleményét, hiszen olyan szakember, aki rengeteg mindent átélt a kispadon, s rendkívül nagy szakmai tapasztalatával segítségemre tud lenni.

Van példaképe az edzői társadalomból?

Feczkó Tamás: Természetesen van. Lehet meglepő lesz a válaszom, de három példaképem is van, mindhárom magyar és egyik sem futballedző.

Kíváncsivá tett. Megtudhatjuk, hogy kik ők?

Feczkó Tamás: Számomra Kemény Dénes egy igazi világklasszis edző, akinek minden szavát érdemes meghallgatni, megfogadni és beépíteni a munkába. Hasonlóképpen vélekedek Mocsai Lajosról és Rátgéber Lászlóról, akik szintén akkora személyiségek az edzők között, hogy érdemes őket figyelni, akár követni, tanulni tőlük.

Létezik olyan stílus vagy taktika, ami a Feczkó csapatokat jellemzi? Milyen futballt szeretne játszatni a labdarúgóival?

Feczkó Tamás: Az edző és ezzel a játék stílusát minden esetben a játékosállomány határozza meg. Persze, mindenkinek van saját stílusa, de az adott futballistákhoz kell alkalmazkodni, azaz ebből a két tényezőből kell a lehető legtöbbet, legjobbat kihozni.

Az eredmények azt mutatják, megérte csak a labdarúgással foglalkoznia, hiszen jelenleg az NB II-ben vitézkedő Balmazújváros trénere, ráadásul több élvonalbeli klubnál is felvetődött már a neve. A szurkolók körében sokan sikeredzőnek titulálják.

Feczkó Tamás: Én ezt nem mondanám, de jól esik a felvetés. A siker elég szubjektív dolog, mindenkinek mást jelent. Siker, hogy NB I-es csapatoknál felvetődik a nevem? Ezt sokkal inkább az eddigi munkám elismeréseként értékelem. Hazudnék, ha azt mondanám, amikor szembesültem azzal, hogy Kondás Elemér távozása után felmerült a nevem Debrecenben, nem vonta el a figyelmem, szinte minden dologról. De ez mindössze két napig tartott. Nyilván jó dolog, ha az ember után egyre inkább érdeklődnek, de arra rájöttem, hogy minden felvetéssel kizárólag akkor szabad érdemben foglalkozni, ha már a szerződés mindkét fél részéről alá van írva. Csakis akkor beszélhetünk konkrétumról, s nem csak felvetésről.

Mitől lehet valaki sikeres?

Feczkó Tamás: Az életben és a pályán is nagyon fontos, hogy az ember őszinte, illetve egyenes legyen. Ez a két dolog elengedhetetlen a jó munka- és emberi kapcsolatokhoz. Meggyőződésem, hogy az edző sikereihez olyan játékosokra van szükség, akik a munkában hisznek. Ez egy közösség, közösen lehet célt, eredményt, ergo sikert elérni. Ha a játékosok a munkában hisznek, akkor nekem olyan szakmai tudást kell nyújtanom, amivel közösen tudunk építkezni.

Hogyan fejleszti a tudását?

Feczkó Tamás: Úgy gondolom, fejlődni topcsapatoknál lehet, éppen ezért voltam több tanulmányúton az elmúlt két évben. A Hertha BSC-nél, a PSV Eindhovennél, a West Bromwich-nál és a Rosztovnál nagyon sok érdekes és tanulságos dolgot tapasztaltam.

Mely eredményeire a legbüszkébb?

Feczkó Tamás: Három dolgot emelnék ki az életemből, ha a legnagyobb sikereimet nézem. Az egyik az, hogy 2011-ben – 33 évesen – a Nagyecseddel megnyertük az NB III-at, és abban az évben a Loki csak 11-es párbaj után tudott búcsúztatni bennünket a Magyar Kupából. A másik, amikor 2013-ban az amatőr magyar válogatott szövetségi kapitányaként az UEFA által szervezett Európa-bajnokságon az olaszok, valamint spanyolok mögött harmadikként zártunk. A harmadik pedig abszolút Balmazújvároshoz köthető. Nagyon nagy büszkeséggel tölt el a mai napig, hogy 2015-ben bent tudtunk maradni az NB II-ben, annak ellenére, hogy amikor átvettem a csapatot, nyolc pontra voltunk a bennmaradó helytől s már csak tizenegy forduló volt hátra a pontvadászatból.

Ha rövid távú célt kellene megfogalmaznia, mi lenne az?

Feczkó Tamás: Bízom abban, hogy az idei NB II-es szezon végén hozzájárulhatok Balmazújváros eddigi legnagyobb futballsikeréhez.

– Palánki István –


Feczkó Tamás

Születési hely: Nyíregyháza

Születési idő: 1977.09.08.

Végzettsége: testnevelés-matematika szakos tanár

Jelenlegi klubja: Balmaz Kamilla Gyógyfürdő

Eddigi legnagyobb sikerei: NB III-as bajnok a Nagyecseddel, az amatőr válogatottal Európa-bajnoki bronzérmesTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek