A szakmai döntések mellé áll

Rendkívüli ülésen utasította el az egyház kérését a képviselő-testület
Rendkívüli ülésen utasította el az egyház kérését a képviselő-testület - © Fotó: Kovács Zsolt
Püspökladány – Az egyház ingatlanszerző akciója után kényszerlépések meghozatalára kényszerült a város.

A Kálvin Téri Általános Iskola és a református iskola közötti ingatlanprobléma ügyében csak a szakmai és a helyi politikai döntést tudom támogatni, valamint azt, hogy az Erőss Lajos Általános Iskolának bent lévő fejlesztési igényei, tornateremre, tanteremre, az egyház ilyen irányú fejlesztései lehetőségeihez képest minél előrébb legyenek a támogatási sorban – válaszolta kérdésünkre Bodó Sándor. A térség országgyűlési képviselőjét azért kerestük meg, hogy megtudjuk, ő milyen eszközökkel tud segíteni az iskolai beiratkozásra időzített ingatlanprobléma megoldásában.

Egyöntetű vélemény

Ahogy arról beszámoltunk, a református egyház a szakminisztériumhoz fordult azért, hogy a növekvő gyermeklétszáma miatt használatba venné a Kálvin Téri Általános Iskola épületeit. A református egyháznak – tehát a Püspökladányban lévő Erőss Lajos Református Általános Iskolának – tanteremproblémái megoldására ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás. Az időközben megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésen a képviselők egyöntetűen az épület átadás ellen szavaztak. Már csak azért is, mert a város máshová nem tudja elhelyezni a Kálvin Téri Általános Iskola tanárait és diákjait. Az épületek átadása az egyébként a térség egyik legjobb általános iskolájának megszűnéséhez vezetne. Az intézményfenntartó központ is az önkormányzat álláspontját osztja, továbbá, a képviselő-ülésen jelen lévő vezetője elmondta: amíg a szóban forgó épületekben oktatás folyik, addig az nem vehető ki az oktatási rendszerből.

Véleményezési eljárás

– Az ügy indítása meglehetősen szerencsétlen volt, hiszen a református egyház az ingatlan-használati igényét úgy küldte el az oktatási államtitkárságra, hogy előtte sem az önkormányzattal, sem az intézményfenntartó központtal (Klik) nem egyeztetett – folytatta Bodó Sándor. – Az ilyen indítás – érthető módon – a másik két félből gyors és érzelmektől sem mentes választ váltott ki. A Klik és az önkormányzat kényszer helyzetbe került. A szabályokból adódóan a Kliknek le kell folytatni egy véleményezési eljárást. Meg kell kérdeznie a szülői közösséget, a diákönkormányzatot, a kisebbségi önkormányzatot, a települési önkormányzatot. Továbbá az önkormányzatnak szakmailag fel kellett mérni, hogy a rendelkezésre álló épületekben el tudja-e helyezni a Kálvin Téri Általános Iskolát. Információim szerint nem tudja. Ez a válasz szakmai.

HBN–KZS


Le kell ülni tárgyalni

A térség országgyűlési képviselője kiáll amellett, hogy a ebben a helyzetben a politikának nem szabad az ügybe avatkozni. Ugyanakkor határozott véleménye van arról, hogy ebben a helyzetben az egyháznak sem az épület használatba vételi akciója, sem annak időzítése nem volt szerencsés. A szakmai döntések mellé tud csak állni. Úgy látja, ha az indulatok megnyugszanak, a feleknek le kellene ülni és megbeszélni a dolgot. Már ha ezek után hajlandók leülni egymással tárgyalni.

Nem engedik az iskolájukat
Püspökladány – A református egyház kinőtte az épületeit, ezért újabbakra használati jogot kér az önkormányzattól.

hirdetés