A szakképzés nem lehet öncélú

Akt.:
Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója
Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az elmúlt évek gazdaságfejlesztési bejelentései igazolják: óriási igény van a szakképzett munkaerőre.

Általános iskolák igazgatóit, pályaválasztásért felelős munkatársait várta pályaválasztási konferenciájára a Debreceni Szakképzési Centrum kedd délután.

PA163276Fotó: Molnár Péter

Lépéselőnyben vannak

– A szakképzés nem lehet öncélú, valahová képzünk, ezért az előadók nemcsak a szakképzési centrum munkatársai, hanem azoknak a vállaltoknak a képviselői, ahol a szakmai tudást majd hasznosítani lehet – nyilatkozta a konferencia kapcsán Tirpák Zsolt, a DSZC főigazgatója. – Debrecen az elmúlt időszakban igen nagy számban fogadott befektetőket. A gépészet, az informatika és az elektronika területén jelentős növekedés van, nemcsak az új befektetőket illetően, hanem az itt lévő cégek is a gyarapodás mellett döntöttek, ezért a szakképzést is ebben az irányban kell erősíteni – tette hozzá a főigazgató.

Az idei konferencia újdonsága, hogy az előadók között a Debreceni Egyetem Műszaki Kara is képviseltette magát. Tirpák Zsolt meglátása szerint a nyolcadikos tanulónak életpályát kell mutatniuk.

– A szakképzés nem kevesebb, mint egy másik középfokú iskolatípus, hanem mondhatjuk, hogy több. Ha valaki szakgimnáziumi alapozással kezdi meg a mérnöki tanulmányait, lépéselőnyben van – hangsúlyozta.

PA163284Fotó: Molnár Péter

– Debrecen hagyományosan oktatási centrum, nyolcvanezer diákunk van óvodától az egyetem végéig, ebből minél nagyobb szeletet kell kihasítania a Debreceni Szakképzési Centrum tagintézményeinek – fogalmazott dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

Ötszázmilliárd forint

Hozzátette továbbá: óriási a feladat áll előttük, hiszen az elmúlt évek gazdaságfejlesztési bejelentéseit tekintve megmutatkozik az, hogy óriási igény van a szakképzet munkaerőre. Ötszázmilliárd forintnyi működő tőke áramlott be Debrecenbe, s nyilvánvaló, hogy megfelelő szakképzett munkaerőre is szüksége van a cégeknek.

– Kiss Dóra –