A szabályszegő

A szabályszegő
© Illusztráció: AFP
Igaz, hogy még csak hétfő volt, de azt hiszem, a hét Most Van Elegem Ebből Az Országból-nagydíjas híre máris megjelent: etikai eljárás indult Sándor Mária ellen. Ő az az ápolónő, aki tévékamerák előtt beszélt az elmaradt túlórapénzekről, fekete ruhában tiltakozott, majd tüntetést szervezett. Szőke Tímea jegyzete.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara arról értesítette, hogy etikai vétség gyanúja miatt panaszt terjesztett elő ellene, miszerint “nyilatkozataival többszörösen megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó Etikai Kódex szabályait”. (Az egyszerűség kedvéért az eljárást Zala megyében bonyolítják le – az érintett budapesti.)

Teccik érteni: nem az ápolónők bére, a kórházak állapota, a dolgozók túlterheltsége, az egészségügyi rendszer színvonala etikátlan, hanem az, ha mindezt valaki szóvá teszi. Mellesleg nem csak magáért, másokért is, sőt, nem csak a kollégáiért, hanem a betegekért is. De hát a rend az rend, attól még, hogy valaki három műszakban éhbérért robotol, fél szemét tarthatná az Etikai Kódexen.

Persze, van ennek egy önmagán túlmutató tanulsága is: ki mer majd állni a többi „Sándor Mária”? Vagy inkább összecsomagolja a bőröndjét és elmegy oda, ahol nincs oka panaszkodni, és ha mégis, akkor következmények nélkül megteheti?

– Szőke Tímea –