„A szabályok azért vannak, hogy megóvjanak”

Győri Gyula, Koroknai Imre és Tiba István
Győri Gyula, Koroknai Imre és Tiba István
Balmazújváros – A tavalyi sikerek adta lendülettel és fontos tapasztalatokkal felvértezve július 12-én, szombaton rendezik meg második alkalommal a balmazújvárosi Motoros Fesztivált.


A rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján Tiba István, Balmazújváros polgármestere úgy nyilatkozott, minden olyan rendezvény, ami helyben van, jó reklám a városnak. – Különösen megtisztelő, hogy egy komoly fesztivál magánvállalkozás keretében valósul meg. Igyekszünk a magunk módján támogatni, hiszen érdekünk, hogy jól sikerüljön, és jó hírünket vigyék a hozzánk érkezők határon belül és határon túl – fogalmazott Újváros első embere.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke, egyben a fesztivál fővédnöke elmondta, minthogy szervezetük legfőbb célja a szabályok betartatása, az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy találkozzanak a közlekedőkkel, noha tisztában vannak vele, nem keverhetik össze szerepüket a rendőrség közlekedésrendészeti munkájával. – A motorosok és a kerékpárosok számára az utóbbi időben a KRESZ könnyítéseket tett, amiket a közlekedők előszeretettel értelmeznek „kitágítva” (például: menetiránnyal szemben közlekedő kerékpáros az egyirányú utcában, álló kocsisort a záróvonalat átlépve előző motoros). Ez is alátámasztja: érdemes és kell javítani a közlekedésbiztonságon, ehhez azonban módszert kell kialakítani, amivel a szabályszegéseket meg lehet előzni; egy fesztivál – mint az NKH szélesen értelmezett megjelenési lehetősége – kiváló terep ehhez – mondta Győri Gyula.

Koroknai Imre főszervező, a Koroknai Autósiskola vezetője kitért rá: a lengyelországi motoros különítmény idén dupla létszámmal kelt útra, így mintegy száz barát érkezésére számítanak. –A balmazújvárosi nem klasszikus motoros találkozó, hanem egynapos rendezvény, aminek alapvető célja javítani a közbiztonság helyzetén, hiszen tudjuk, sokan nem azért ülnek motorra, hogy A-ból B pontba eljussanak, hanem hobbiból, az alapképzés során azonban nem ismerik meg ennek a kedvtelésnek a veszélyeit, mert voltaképpen nincs rá idő. Éppen ezért belülről kell jönnie az igénynek, hogy akár vezetéstechnikai cégeken keresztül, akik profi motorosokat tudnak képezni, fejlesszék tudásukat, képességeiket. A házigazda úgy nyilatkozott, ennek érdekében vezetéstechnikai bemutatókat csempésznek a fesztivál programjainak sorába, de profi rendőrmotorosokat is hívtak, hogy hangsúlyossá váljon: partnerként kezelik a hasonló kétkerekűn közlekedőket. A látványra is építenek: kaszkadőrök mutatják be elképesztő tudásukat – természetesen motoron.

Az időjárás miatt a főszervező szerint nem érdemes aggódni: egyrészt az igazi motorosok nem ijednek meg egy kis esőtől, a közönséget pedig vélhetően kicsalja a nagyszerű dübörgés, de elővigyázatosságból plusz sátrakat rendeltek és a művelődési házat is kinyitják – hangzott el. A gyerekeket számos érdekesség várja a gyöngyfűzéstől az arcfestésig, így a motoros fesztivál az egész családnak tartalmas kikapcsolódást ígér.