figyelem!

2020.04.04. 12:42

Fontos változások léptek életbe az alapellátásban

Szombattól elkülönítik a légúti és nem légúti betegeket a felnőtt háziorvosi ügyeleten.

Fotó: Kiss Annamarie, archív

Új renddel és új bejárattal működik a felnőtt háziorvosi ügyelet. A változás okairól dr. Papp Csabát, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának alelnökét kérdezte a Napló.

„Eddig minden ügyeletnek egy várója volt, illetve egy vizsgálóval működött az ellátás. Az országos tisztifőorvos utasítása szerint mindenhol, ahol megvalósítható, ki kellett alakítani egy légúti és egy egyéb, nem légúti rendelőt, és elkülöníteni a betegeket”

– ismertette Papp Csaba. Hozzátette: – Ezt megvalósítani egy új folyosón elhelyezett, új hozzáadott rendelővel tudtuk. A beérkezéskor bevezettünk egy előszűrést, ahol egy kolléga éjjel-nappal várja az ellátottakat. Belépéskor egy hőmérőzés és egy nyilatkozattétel várja a betegeket. Hét egyszerű kérdésre kell válaszolni, és nyilatkozni, hogy a beteg nem került-e kontaktusba esetleges koronavírus-fertőzöttel, valamint megmutatjuk a helyes kézfertőtlenítés technikáját. Kikérdezéskor, amennyiben légúti betegnek minősül, azonnal maszkot adatunk rá, a további cseppfertőzés megakadályozására – részletezte az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának alelnöke.

Ha koronavírusfertőzés-gyanú merül fel, az ügyeletről az Országos Mentőszolgálat segítségével a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház sürgősségi osztályára irányítják a lázas, légúti betegeket.

A gyermekklinikán is

A felnőtt háziorvosi ügyelet a klinikán, az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika-Reumatológia épületének oldalbejárata helyett, az épület Ortopédiai Ambulancia-bejáratán át érhető el. A bejáratnál hőmérőzés és nyilatkozat kitöltése során kiszűrik a koronavírus-gyanús betegeket, ez alapján irányítják a beérkező beteget a légúti vagy nem légúti rendelőbe.

– Amit lehetett, a biztonság szempontjából mindent megtettünk: nagyon sok helyen fertőtlenítés van, elkülönített mosdó áll rendelkezésre, hogy ne találkozhasson a két típusú ellátott. Ugyanezt a rendszert a gyermekklinikával egyeztetve már a múlt héten bevezettük, ők is ugyanúgy szűrnek minden odaérkező gyereket és szülőt. Maga a gyermekklinika látja el a nem légúti kisbetegeket, a városi ügyeleten pedig a légúti megbetegedéseket – tudatta Papp Csaba.

„A DAEFI igazgatója hangsúlyozta: – Arra kérek minden lakost, mielőtt elindulnak az ügyeletre, hívják fel a +36-52 40-40-40 telefonszámot, a diszpécsereink kikérdezik, s a megfelelő helyre fogják irányítani. Mindenki, aki koronavírus-gyanús, akinél felmerül a COVD-19 gyanúja, azt a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház sürgősségi osztályára kell irányítani, tehát nem a klinikára kell mennie”

– mutatott rá Papp Csaba, aki megköszönte a debreceni lakosoknak, hogy eddig is példásan betartották a kéréseiket.

KD

Kapcsolódó cikk:

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában