Helyi közélet

2015.04.28. 09:12

Elkezdhetünk lassan örülni?

Debrecen - Az egyesületnél abban bíznak, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése az autópiacra.

Debrecen - Az egyesületnél abban bíznak, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése az autópiacra.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete arra számít, hogy sem a gazdaság környezetében, különösen a forint árfolyam alakulásában jelentős változás az év során nem lesz.

Reálisnak tűnik

A személyautók piacán a növekedés márciusban az előrejelzésnek megfelelő nagyságrendben, de a magasabb bázis miatt lassuló ütemben, folytatódott. Lineárisan és időarányosan a 91 százalékos teljesítmény azt jelenti, hogy az erősebb tavasz és második félév az előrejelzés realitását alátámaszthatja. Az egyesületnél bíznak abban, hogy folytatódik a magánvásárlók visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább tart. A direkt magánvásárlók jelenleg inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része magánjellegű, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és finanszírozásba. Sajnálatos és senkinek az érdekét nem szolgálja, hogy az importált használt személyautók átlagéletkora meghaladja a 11 évet, ami az autópark öregedésének folytatódását, a károsanyag-kibocsátás növekedését, a közlekedés-biztonság csökkenését okozza, miközben a használtautó-import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár.

Mopedtől a buszig

A haszonjármű-piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciál közelében van, ami pozitív folyamatnak tekinthető. A száz százalék feletti időarányos teljesülés azt jelenti, hogy a végeredmény az év végére meg is haladhatja az előrejelzéseket. A nagyhaszonjármű területen jelentősebb mennyiségű közepes flotta átadása okozta a piac kiugró növekedését. Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni. Motorkerékpárokból a piac továbbra is gyenge, de végre növekedést mutat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában