A svájci szocialista Liliane Maury-Pasquier lett az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének új elnöke

Brüsszel/Strasbourg – Egyedüli jelöltként Liliane Maury-Pasquier svájci szocialista politikust választotta új elnökének hétfői strasbourgi ülésén az Európa Tanács parlamenti közgyűlése.

Az előző elnök, a tisztséget mindössze pár hónapig betöltő olasz Michele Nicoletti nemrég lemondani kényszerült, miután nem választották újra hazájában.

Felszólalásában Maury-Pasquier emlékeztetett rá, hogy az Európa Tanács értékeinek megőrzése fontosabb, mint valaha, a kontinensen és világszerte egyaránt.

“A szélsőségek, az erőszak és az elnyomás térnyerése ebben a rendkívül feszült migrációs és biztonsági kontextusban megköveteli, hogy határozottan és tisztán megerősítsük azt, amely összeköt bennünket” – mondta.

“Ezt abszolút szükségessé teszik azon aggasztó fejlemények, mint a több európai országban is tapasztalt nagyobb támadások a véleménynyilvánítás, a sajtó és a gyülekezés szabadsága, illetve a kisebbségek egyenlősége és védelme ellen. Az igazságnak, a szolidaritásnak, a kohéziónak kell lennie a válaszunknak a kirekesztésre, a gyűlöletre és a +ki-ki gondoskodjék magáról+ ideológiára” – fogalmazott.

Az új elnök végül az Európa Tanács elleni “szuverenista támadásokra” figyelmeztetett, legyen szó akár egyszerű bizalmatlanságról, akár az európai emberi jogi egyezmény alkalmazásának felfüggesztéséről.

Liliane Maury-Pasquier a testület 32. elnöke a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet 1949-es megalapítása óta. A megbízatás egy évre szól, de egyszer meghosszabbítható. Ő a negyedik nő és a második svájci állampolgár, aki betölti a posztot.

– MTI –