A stroke nem vár, ezért ön se késlekedjen!

A stroke nem vár, ezért ön se késlekedjen!
© Illusztráció: Derencsényi István, archív
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - „Majd holnapra elmúlik. Biztosan csak elfeküdtem az oldalamat. Nem merek orvoshoz menni, biztosan csak átmeneti állapot, amúgy sincs rá időm” – és még sorolhatnánk a kifogásokat, melyekkel sokan meggyőzik magukat arról, hogy nincs semmi bajuk.

Az ilyen és hasonló halogatások is hozzájárultak ahhoz, hogy a stroke ma már a harmadik leggyakoribb haláloknak számít a világon, pedig megfelelő prevencióval, a betegség megismertetésével és rizikófaktorok feltárásával az esetek 80 százaléka elkerülhető lenne.

„Előnyben” társbetegséggel

Igaz, a stroke nem válogat és a fiatalokat sem kíméli, de vannak olyan rizikófaktorok, amelyek akár ötszörösére is megnövelhetik kialakulásának kockázatát. Ilyen betegség a pitvarfibrilláció, amely ma már népbetegségnek számít. A pitvarfibrilláció nem életveszélyes betegség, de nem szabad figyelmen kívül hagyni: egészséges életmóddal és súlyosabb esetekben vérhígító készítmények alkalmazásával csökkenthető a miatta bekövetkező stroke kockázata. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a terápiával való együttélés is sokkal kényelmesebb lett, mivel ma már léteznek olyan véralvadásgátló készítmények, amelyek napi rendszerességgel és állandó adagban, szájon át szedhetőek, ezáltal jelentősen megkönnyítve a terápia betartását a betegek számára. A stroke további, jól kezelhető kockázati tényezői a magas vérnyomás és a diabétesz. Az agyi érkatasztrófák közel felének a hátterében az elhanyagolt magas vérnyomás áll, de a koleszterinszint mérése is fontos.

HBN

Címkék: ,hirdetés