Nagyvilág

2012.11.22. 14:26

Újabb élelmiszerbotrány Kínában, ezúttal az alkoholpiacon

Sanghaj, 2012. november 22., csütörtök (MTI) - Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos újabb botránytól hangos a kínai sajtó - a héten az egyik legdrágább alkoholról derült ki: akár rákot is okozhat.

Sanghaj, 2012. november 22., csütörtök (MTI) - Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos újabb botránytól hangos a kínai sajtó - a héten az egyik legdrágább alkoholról derült ki: akár rákot is okozhat.A botrányt a 21cbh.com kínai internetes portál egyik cikke indította el, amely azt állította, a Jiugui márkanevet viselő, a felsőbb árkategóriába tartozó alkoholban a megengedett érték többszörösét találták rákot okozó lágyítóból. A cikket követően a gyártó cég székhelyének, Hunan tartománynak a minőségellenőrei hivatalos vizsgálódásba kezdtek, amelynek során kiderült: a vádak igazak. Ugyan lágyítókat illetően Kínában nincs hivatalosan megszabva határérték, a normák szerint a legveszélyesebbek közé tartozó dibutil-ftalátokból (DBP) kilogrammonként 0,3 milligrammnál nem tartalmazhat többet egy adott termék, a Jiugui mintáiban ennek több mint háromszorosát mutatták ki a hatóságok. A DBP a hormonrendszert károsítja, súlyos veseroncsoló hatású, emellett elősegítheti a rák kialakulását is.

A lágyító ugyanakkor nem az alapanyagokkal kerül az italokba, sokkal inkább a tároló konténerekből és a gyártás során használt műanyag eszközökből oldódik ki. Utóbbiakat az 1970-es évek óta használnak az országban, s azóta nem adódott példa rá, hogy ezzel kapcsolatosan megbetegedéseket jelentettek volna - idézi a Szövetséget a lap.

Az esetről csütörtökön szinte az összes nagy országos napilap cikkezett. A Zsenmin Zsipao többek között azt jegyezte meg, normál fogyasztás esetén nem jelenthet gondot a talált lágyító-mennyiség, azt is hozzátette ugyanakkor: a szabályozások szigorítására van szükség. Ezt a véleményt osztja a Global Times is a témát boncolgató cikkében, s a botrány elindítója, a 21cbh.com is reményét fejezte ki, hogy a következő években egy országos norma kerül felállításra.

A kínai kereskedelmi minisztérium azt jelentette be: a biztonság fokozására az élelmiszerlánc fokozott megfigyelését tervezi, és a felelősségre vonás rendszerén is szigorít. Az egészségügyi minisztérium közleményében úgy fogalmazott: a még nem szabályozott területeken is országos normákat igyekszik felállítani, és ehhez a lakosság javaslatait is várja. Az élelmiszerbiztonság kérdése komoly gondokat okoz Kínában, alig van olyan hónap, hogy ne lehetne új botrányról hallani, s egyre gyakrabban nem az olcsó, hanem a drágább termékekről derül ki: egészségkárosító hatásúak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!