A strandoké volt ez a nyár Hajdú-Biharban is

Akt.:
A strandoké volt ez a nyár Hajdú-Biharban is
Hajdú-Bihar – Megyénk legtöbb fürdőjében a látogatók száma és az árbevétel is némi emelkedést mutat.

Több napsütés, vendég és bevétel – így jellemezték a Napló által megkérdezett fürdővezetők az idei strandszezont, hozzátéve, hogy míg a napsütéses órák száma jelentősen több volt, mint tavaly, a látogatók száma és az árbevétel csak nagyon szerény mértékben múlta felül az elmúlt évit. És ez sem pusztán a jó időnek volt köszönhető, hanem annak, hogy több strandfürdőben felismerték: a folyamatos hét végi programok vagy akár a családi rendezvények (milyen hangulatos is tud lenni egy medencében lubickoló násznép) tekintélyes summával gyarapíthatják az egyébként nem túl tetemes bevételeket. Van olyan kisvárosi fürdő, ahol idén először alkalmaztak szezonális árakat, azaz, nyáron drágábban lehetett náluk megmártózni, mint szeptemberben. Kell is a vendégcsalogató újítás, hiszen régi tapasztalat, hogy a strandfürdők forgalma augusztus 20-a után jelentősen visszaesik. Nem csoda, hiszen pillanatokon belül itt az ősz, kell a pénz a gyerek(ek) iskolakezdésére. Így aztán sok kisvárosi strandon (főként a hétköznapokon) a medencékben leginkább nyugdíjasokkal találkozhatunk.

A túl nagy kánikula sem jó

“A szezon jobban indult, mint tavaly, bár azt kell mondjam, hogy a túl nagy kánikula sem feltétlenül hozott több eredményt, mint tavaly” – mondta el a Naplónak Jávorszki Imre, a Polgári Termálfürdő vezetője. Számításai szerint négy-öt százalékkal nőtt a vendégek száma és az árbevétel is, ezért azt reméli, hogy nulla körüli eredménnyel, vagy minimális haszonnal zárják az idei strandszezont.

Közeleg az ősz

Augusztus 20. után a látogatottság náluk is visszaesett, ilyenkor a családok már az iskolakezdésre fókuszálnak. A polgári fürdőt az idei nyáron családi rendezvényekre is igénybe lehetett venni, ami megmutatkozott a bevételi oldalon. “A pénztelenséget leginkább azon tudjuk lemérni, hogy egyre több család érkezik hűtőtáskával; erről a vendéglátóipari vállalkozók tudnának mesélni” – fogalmazott a szakember. Náluk egy-egy nyári hétköznapon két-háromszáz, míg hét végén kétszer ennyi vendég fordult meg.

A Földesi Strandfürdő hétköznap minimális forgalmat bonyolít (40-50 látogató), hét végén azonban 150-200-an is megfordulnak náluk. Kakucsi Ferenc fürdővezető arról számolt be, hogy bár idén a jobb idő valamelyest több vendéget csalogatott ki hozzájuk, mégsem olyan egyenletes a látogatottságuk, mint korábban volt. A szakember beszélt arról is, hogy a strandfürdőt rentábilisan nem lehet üzemeltetni, az azonban, hogy mennyi volt a veszteségük, majd csak később derül ki. Idén szeptember 15-ig tartanak nyitva.

A legjobb szezon

Juhász István fürdővezető szerint a Hajdúnánási Fürdő az elmúlt évek legjobb szezonját zárja, amiben komoly szerepe van annak, hogy a szálláshelyeik kihasználtsága is 90 százalék körül alakult. “Majdnem csúcsra jár a fürdő annak ellenére, hogy idén árat is emeltünk. Bevezettük a szezonális árakat. Sokat hirdetünk, folyamatosan programokat szervezünk, ez ugyanis megtérül. A strand szeptember közepén zár, de a fedett rész egész évben üzemel” – tájékoztatta lapunkat a vezető.

Püspökladányban is azt tapasztalják, hogy bár az idei nyár több napsütést hozott, a túlzott kánikula sem jó. Varga Lajos ügyvezető igazgató arról számolt be, hogy noha a strandfürdő önmagában nehezen tudna pozitív eredményt produkálni (elég két-három hűvös hétvége…), azonban a gyógyászati szolgáltatásoknak köszönhetően még Hévízről, sőt a határon túlról is érkeznek hozzájuk vendégek.

HBN | Petneházi Attila

 

Látogatók száma

Polgári Strandfürdő

Hétköznap: 200-300 fő

Hét vége: 700-800 fő

Földesi Strandfürdő

Hétköznap: 40-50 fő

Hét vége: 150-200 fő

Hajdúnánási Fürdő

Hétköznap: 1000-1500 fő

Hét vége: 3000 fő

Püspökladányi Strand és Gyógyfürdő

Hétköznap: 500 fő

Hét vége: 1000 fő

Címkék: , ,