A sportpszichológus elmondta, mi a siker titka

Nem csupán a lóerőkön múlik, ki vezet a leggyorsabban
Nem csupán a lóerőkön múlik, ki vezet a leggyorsabban - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Lénárt Ágota sportpszichológus elárulta, hogyan vihető haza a nagy kamionos verseny egymillió forintos fődíja. A trükk egyszerű: a megoldás a koncentrációs készségek fejlesztésében, és különböző szorongásoldó gyakorlatok elsajátításában rejlik.

Az október 3-án, Zsámbékon induló „5 tengelyen – biztos kézzel!” közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetést a NiT Hungary, azaz a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervezi.

– Bár az előselejtezők még nem kezdődtek el, az 5 tengelyen honlapján található, felkészülést elősegítő online próbateszteken átlagosan heti 130–150 fő méri fel elméleti tudását. A felkészülésnél azonban nem csak az elméleti és vezetéstechnikai tudást kell tökéletesíteni, hanem fontos a lelki ráhangolódás is, amelyen a győzelem is múlhat – hívja fel a figyelmet Lénárt Ágota sportpszichológus.

El kell képzelniük

A versenyzőnek a megmérettetés előtt fontos egy úgynevezett modellezett edzés során filmszerűen elképzelni a különböző helyzeteket, és annak megoldásait, gondolatban felkészülni a lehetséges hibákra, például hogyan kormányozzák vissza a kamionszerelvényt, ha az megcsúszik, hogyan javítsák a helyzetét, ha nem tudnak elég szűken beállni a két bója közé. A korábban már valóságosan elkövetett hibákat pedig gondolatban mindig javítani kell a helyes cselekvéssorra.

Gyakorlásterápia

– Az agyunk nem tesz különbséget a már megtörtént vagy csak a képzeletben lejátszott események között, ezért a hibás mozdulatsort képzeletben mindig felül kell írni a jóval, hogy hasonló helyzetben az agy ne blokkoljon le, a tévesztés automatikusan ne ismétlődjön meg – mondja el Dr. Lénárt Ágota, a „Fejben dől el – Sportpszichológia a gyakorlatban” című könyv egyik írója.

Az ismert sportpszichológus már 8–10 alkalmat is elegendőnek tart ahhoz, hogy szakmai segítséggel a versenyzők olyan gyakorlásterápiát kapjanak, amellyel kezelni tudják a stresszhelyzeteket és a koncentrációs zavarokat, s ezáltal teljesítményükben a maximumot nyújtsák. A negatív gondolkodásból eredő szorongásnál a self talking technikával olyan általános vagy szakmai instrukciókat lehet gondolatban megadni, mint a „jól fogok versenyezni”, „ügyes vagyok”, illetve a „most fékezek”, „szűkebbre veszem a kanyart”. A testi jellegű szorongásnál azonban az egyes relaxációs terápiák a leghatásosabbak, amelyek segítségével a versenyző tudatosan nyugalmi tónusra tud váltani. A módszerrel elérhető, hogy a kamionsofőr uralja saját testét, és ne a test adjon visszajelzést egy fenyegető szorongásélménnyel.

Rácz Imre tavalyi ezüstérmes versenyző 13 éves szakmai múltja és kamionnal megtett több mint 1 millió kilométere ellenére is érzett lámpalázat a 2014-es mérkőzés során. „A verseny előtt az állandó gyakorlás és az előírások újraolvasása mellett igyekeztem lelkileg is felkészülni. A lámpalázat önfegyelemmel győztem le, de remélem idén tudatosabb ráhangolódással a fődíjat is elviszem.” – nyilatkozik a korábbi verseny második helyezettje.

A rangos szakmai vetélkedőre a szervezők augusztus 14-ig várják a jelentkezőket. Az 5 tengelyen – biztos kézzel előselejtezők bő egy hónap múlva, szeptember 12-én indulnak, bőven van tehát idő az elméleti és gyakorlati felkészülés mellett sportpszichológiai leckéket venni, mellyel a győzelem esélye többszörösére nőhet.

HBN
hirdetés