A Sportcentrum szárnyai alá kerül a Főnix

Becsky András, a Sportcentrum ügyvezető igazgatója
Becsky András, a Sportcentrum ügyvezető igazgatója - © Fotó: Matey István
Debrecen – Ha nem is poraiból élesztené újjá, de életet vinne a Főnix Csarnokba az új üzemeltető.

Debrecen város közgyűlése döntött, júniustól a Debreceni Sportcentrum Kft. üzemelteti a Főnix Csarnokot. A testület további határozatai szerint a sportszervezetnek kell lebonyolítania az uszoda bővítését, illetve egy kisebb sportkomplexum kialakítását Józsán.

A változásokról a leginkább érintettet, Becsky Andrást, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetőjét kérdezte a Hajdú-bihari Napló.

Nyugodt szívvel kijelenthető, az elmúlt 13 esztendőben Debrecen egyik jellegzetességévé vált a Főnix Csarnok, amit júniustól a DSC üzemeltet. Az ilyen megbízásokra szokták mondani, hogy szép, de nagyon nehéz feladat.

Becsky András: Valóban így van, ez egy komoly kihívás, viszont egy nagyszerű lehetőség is egyben.

Miért pont a Sportcentrum kötelékébe került a létesítmény?

Becsky András: Már korábban is folytattunk egyeztetéseket a városvezetéssel arról, hogyan lehetne a legideálisabban működtetni a létesítményt, ugyanis kihasználtság terén voltak gondok. A jelenlegi üzemeltetőnél, a Főnix Rendezvényszervező Kft-nél elsősorban a kulturális célú ismeretek vannak meg, ezért érthető módon náluk másodlagosak voltak a sportos elképzelések. Viszont mi a másik oldalról azt láttuk, hogy az üres napokat, amik általában a hétköznapok, azt sporttal meg lehetne tölteni. Igazából nem nagyon volt más lehetőség, mint a sport otthonává tenni a csarnokot, s ha már ez a döntés született, akkor az üzemeltetés terén a Sportcentrum a legalkalmasabb erre a feladatra. Nekünk a debreceni, a megyei, az országos és nemzetközi szervezetekkel is jól kialakított kapcsolatrendszerünk van, sokkal jobban tudjuk majd koordinálni a sportéletet, mint más szervezet a városban.

Mely sportágak otthonává válhat a Főnix?

Becsky András: Elsődlegesen arra készülünk, hogy a kézilabdás utánpótlás veszi birtokba a csarnokot, azaz a DVSC és a DSI csapatai, majd pedig a kosárlabdázók. A tervek szerint a küzdőtéren két pályát alakítanánk ki, amiket függönnyel választanánk el egymástól, ezáltal egy időben egyszerre két gárda is gyakorolhat. Egy csarnoknak akkor jó a kihasználtsága, ha minél jobban biztosítva van az oszthatóság, a több célú felhasználás. A későbbiekben pedig eljöhet majd az az idő, amikor a DVSC felnőtt kézilabdacsapata is átköltözik a Főnixbe. De ezt a döntést nagyon jól meg kell fontolni, mert annak nagyon rossz üzenete lenne, ha utána vissza kellene pakolniuk a Hódosba a lokistáknak.


Fotó: HBN archív Fotó: HBN archív ©

A kézilabdán és a kosárlabdán kívül mely sportágak képviselői edzhetnének még a város legnagyobb csarnokában?

Becsky András: A későbbiekben szóba jöhetnek a jégkorongosok is, mert máshol is működött az a modell, hogy 4-5 hónapra megcsinálják a jeget, amit egy speciális borítással befednek, így mások is igénybe vehetik a küzdőteret. Ha hosszútávon a MOL Ligában olyan szinten fejlődik a DHK, hogy az ötszáz fős lelátót kinövik a szurkolók, akkor a hokisok is mehetnének a Főnixbe.

Idáig amikor egy sportesemény bekerült a Főnixbe, az általában világesemény volt. Ez a jövőben mennyire változik? Milyen versenyeket akarnak rendezni?

Becsky András: A városvezetéssel közösen most készítjük majd Debrecen sportstratégiáját, amiben többek között ezt a pontot is érinti kell. Ha meg szeretnénk maradni a sport fővárosaként – amit azzal érdemeltünk ki, hogy az elmúlt 15 évben közel 30 világeseményt rendeztünk –, akkor folytatnunk kell ezt a tendenciát. Bár gyorsan hozzáteszem, 8-10 éve lényegében monopolhelyzetben volt a Főnix a vidéki városok között, ám ez mára megváltozott, elég megemlítenem, Győr és Veszprém új sportcsarnokát.

Ha nagyon elengedné a fantáziáját, milyen sporteseményt hozna tető alá?

Becsky András: Bármit, amit a csarnok multifunkcionális jellege elbír. Legutóbb egy fogathajtó versennyel kapcsolatban volt megkeresés, de tárgyalunk többek között aerobic-fronton és jeges sportágakkal is. A csarnok kialakítása eléggé sokrétű, ezért azt gondolom, minél nagyobb, sok embert megmozgató, színvonalas versenyekre kell törekednünk. A fantáziám gyakorlatilag korlátlan. Ami már biztos, hogy jövőre junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokságnak adunk otthont.

A csarnok programjainak gerincét eddig a kulturális események adták. Ez a séma mennyire változik?

Becsky András: Ez az átalakítás nem arról szól, hogy a kulturális programok háttérbe szorulnának, sőt minden rendezvényt szívesen látunk, legyen szó akár koncertről, vagy színházi előadásról! A tulajdonosi döntés értelmében a Főnix Rendezvényszervező Kft. tíz, míg a városi önkormányzat 5 napot magánál tart programszervezésre minden évben.


Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Említette, hogy a Főnix Csarnok „kirakatban van”, Debrecen egyik jelképévé vált az elmúlt években. A Sportcentrumnál besorolódik a többi létesítmény közé, vagy külön stáb foglalkozik majd vele?

Becsky András: Mindenképpen kiemelt figyelmet kap, mert hiába ugyanazok a területek szükségesek az üzemeltetéséhez, műszaki, gazdasági és értékesítési vonalon, de mindenben nagyobb, mint a többi létesítményünk.

Kaptak egy impozáns építményt, viszont rögtön felújításokat terveznek.

Becsky András: Összeállítottunk egy olyan beruházási, felújítási csomagot, ami egyrészt azért szükséges, mert a csarnok már a tizenharmadik évét tapossa. Az egykoron új technológia már elavult, erre jó példa a világosítás és a kijelző, de a gépészeti, elektronikus rendszert is korszerűsíteni kell. Emellett új sportparkettát és beléptetőrendszert is vásárolnánk, mert ez is szükséges ahhoz, hogy a csarnok megőrizze a versenyképességét. Azokat a sportcélú beruházásokat, amelyeket lehet, a TAO-s rendszerrel finanszíroznánk.

Az előzetes számítások szerint a Főnix Csarnok és a Hódos felújítása, az uszoda bővítése egy nyitott medencével, illetve a józsai sportpályák megépítése több mint 600 millió forintba kerül, amiből közel 182 millió forint önrészt vállal a DSC, a többi pénz pedig TAO-s forrásból érkezne. A tervek szerint mikor kezdődnek és meddig tartanak a munkálatok?

Becsky András: A TAO-s beruházásoknak az a jellegzetessége, hogy egymásra épülő folyamatokról beszélünk. Elsődlegesen április 30-a volt az a határidő, ameddig be kellett adnunk a következő szezonra vonatkozó pályázatokat. A kézilabda és a kosárlabda szövetségnél a Főnix és a Hódos felújításra, a vízilabdásoknál a nyitott medencére, míg a labdarúgóknál a józsai pályákra pályáztunk. Ha minden ideálisan alakul, akkor 2016. július végére mindent szeretnénk megvalósítani.

Térjünk át a józsai fejlesztésekre. Milyen beruházást szeretnének végrehajtani?

Becsky András: Első ütemben két műfüves pályát építenénk épületegyüttessel, öltözőkkel, kiszolgálóegységekkel, ezt követné két multifunkcionális rekortán burkolatú pálya, egy kondipark és az egészet egy futókör venne körül. Azért érezzük fontosnak a komplexum létrehozását, mert Józsának közel 10 ezer lakosa van, viszont a kulturált sportolási lehetőségek hiányoznak. A tervek szerint a DSI-nek is lenne egy kihelyezett labdarúgó szakosztálya, így ott is elindulhatna az utánpótlás képzése.

– Boros Norbert –