A Sportcentrum döntése megpecsételheti a debreceni élvonalbeli kosárlabdázás sorsát

Akt.:
A Sportcentrum döntése megpecsételheti a debreceni élvonalbeli kosárlabdázás sorsát
A Factum Sport Debrecen a bajnoki menetrend kiemelten fontos szakasza előtt terem nélkül maradt, ami a klub és a Sportcentrum Kft közötti gazdasági helyzet miatt alakult ki. Orendi Mihály, mint sportvezető, a Sportcentrum első embere így gyakorlatilag a Factum csapatát ellehetetlenítő döntést hozott, amit nehéz elfogadni.

Gyakorlatilag nem a klubot, hanem az élvonalbeli játékosokat sújtja a határozat, akik minden idejüket erre a klubra és az élsportra áldozzák, ám nem edzhetnek, sőt mérkőzést sem játszhatnak hazai pályán jelen állás szerint.

A Factum Sport NB I A-s kosarasai 2013. január 2-án 10 órától már nem mehettek be az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokba edzeni. Ugyanakkor erről a végleges határozatot a Sportcentrum Kft részéről csak ugyanezen napon, 10 óra 53 perckor kapta meg a klub… Előtte, mintegy negyed órával a tréning rajtja előtt egy telefonhívással jelezték ügyvezetőnk felé, hogy mire számítson, de a levél csak később érkezett. A Factum helyzetét rendezni kívánó, december közepén írt levelére korábban nem érkezett válasz.

2013 első, s a szezon egyik legfontosabb mérkőzésével mi lesz?

A kitiltó határozat ugyanakkor azt is eredményezi – hiszen itt minden döntésnek sok-sok hozadéka van –, hogy a Factum a január 5. (Factum– Jászberény) mérkőzés előtt már, a hatályban lévő versenyszabályok értelmében, képtelen úgy elhalasztani a meccs időpontját, hogy maga válassza meg az új napot. Itt ugyanis úgy rendelkezik a versenykiírás, hogy 14, illetve ennél több nappal az esemény előtt lehetséges ez különösebb procedúra nélkül, utána azonban már az ellenféllel egyeztetni kell. Így ha a Jászberény nem megy bele abba, hogy elfogadja a Factum által felkínált dátumot, akkor bármilyen más megoldás a klubot hátrányosan fogja érinteni, mert például vagy fel kell adnia a hazai pályáját, vagy netán marad az eredeti időpont, de mivel nem tud kiállni (mivel nem engedi be a Sportcentrum a terembe) 0-20-szal az ellenfél nyeri a meccset.

A Sportcentrum kommunikációja igencsak kétféle egyébként. A nyilvánosság felé úgy nyilatkoztak, hogy bármikor szívesen várják vissza a Factumot, ha rendeződnek a dolgok, ugyanakkor a pőre igazság az jelenleg, hogy a Factum ügyvezetőjének (majdnem egy órával az első, már meg nem tarthatott januári edzés után) írt utolsó hivatalos levelükben egyértelműen kijelentik, hogy „sem edzésre, sem mérkőzésekre sem áll módunkban biztosítani Önök részére a létesítmény használatát, illetve az említett bérleti szerződést a Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft részéről felmondottnak tekintjük”.

Minden érintett tudott mindenről?

A Factum Sport Debrecen ugyanakkor a héten kezdeményezett egy egyeztető tárgyalást a kialakuló helyzettel kapcsolatosan Pajna Zoltán sportért felelős alpolgármesterrel, akit csak titkársági szinten ért el, s ott arról tájékoztatták a klubot, hogy leghamarabb jövő hét elején jöhet létre a találkozó, illetve akkor tudnak beszélni vele. Ugyanakkor az a tény, hogy Pajna Zoltán jelenleg nem elérhető, felveti annak lehetőségét, hogy a kényes szituáció, amely során a Factum nem edzhet és nem játszhat az Oláh Gáborutcában, nem is került teljes részletességgel a városi vezető elé, hogy átlássa azt, s esetleg véleményt formáljon vele kapcsolatban. Így viszont még furább a Sportcentrum döntése, hogy mindenféle haladékot mellőzve bezárta kapuit az amúgy is nehézségekkel küzdő Factum Sport előtt, és a kompromisszum a részéről abban merül ki, hogy vagy kifizetsz mindent – ráadásul olyan összeget is, ami más lapra tartozik, s nem befolyásolhatná az élvonalbeli csapat dolgait – vagy viszlát.

Itt kell megemlíteni, hogy ugyancsak a nyilvánosság felé egy olyan nyilatkozat is kikerült a Sportcentrum részéről, amiben a 646 ezer forintos Factum tartozás mellett egy valamivel több mint 2 millió forintos tartozást is megemlítenek, aminek semmi köze a Factum-Sport Kft-hez, hiszen egy másik cégről van szó, s főleg nem lehetne miatta az élvonalbeli együttest szankciókkal sújtani. Mellesleg ez az ügy jelenleg folyamatban van, a bíróság tárgyalja.

Nem lehetetlen küldetés

A Factum számára az egyik leginkább fájó dolog, hogy két gazdasági szervezet között fennálló vita levét élsportolók isszák meg. A klub nem tud úgy felkészülni a bajnoki mérkőzéseire (vagy a kupameccsekre), ahogyan saját erejéből leginkább telne, holott olyan szakaszában van a küzdelemsorozat, amikor nagy hajrával még kiverekedhetné magának az elérendő célokat a gárda. Ám ehhez szükség lenne egy csepp nyugalomra és némi empátiára a város egyik kiemelkedően közhasznú sportszervező és üzemeltető cégétől.

A Factum minden erejével azon van, hogy kilábaljon szorult helyzetéből, s szurkolóit, szimpatizánsait, támogatóit, partnereit, az utánpótlásban játszók szüleit is informálja folyamatosan, mi a helyzet éppen. A január 5-i mérkőzésről sem tudunk még véglegeset mondani.

Küzdünk tovább. Hajrá, Factum!

HBN-KSZ