A sport szolgálatába állították a tudományt: combosítják az egyetemi intézményeket

Bács Zoltán (első sor, bal oldalon) a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjának avatásán november végén
Bács Zoltán (első sor, bal oldalon) a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjának avatásán november végén - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Három év alatt közel négymilliárd forint – ennyit fordított sportfejlesztésre a Debreceni Egyetem.

Az összeg 70 százalékát infrastukturális beruházásokra költötték amiben a sporttudományi oktatóközpont létesítése mellett éppen úgy volt lelátó- és irodaépítés, mint műfüves- és rekortán pálya készítés. És ne feledkezzünk meg a sporttudományi képzés, a sportközgazdász és a sportmérnök képzés indításáról sem. Az utóbbi nemzetközi szinten is új tudománynak számít. Idővel pedig az egyetem szeretne testnevelőket is képezni – minderről Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja beszélt nemrégiben a Napló vendégeként, majd a Testnevelési Egyetemmel kialakított jó a kapcsolat fontosságáról szólt. – Az egy szakegyetem, mi pedig egy sokkal szélesebb tudományos háttérrel rendelkező felsőfokú oktatási intézmény vagyunk. Az együttműködés mindkét félnek hasznára válhat – tette hozzá.

Régiós központ lesz

A felsőoktatási stratégiával összhangban a Debreceni Egyetem küldetésében is benne van a törekvés az intézményen kívüli nagyobb társadalmi szerepvállalásra. Ennek keretében költözött a stadionba a Hall, de az említett területen az igazi fejlődési lehetőség a sportban van. Készül a sportdiagnosztikai, terápiás és rehabilitációs központ a stadion állatkert felőli oldalán. A kivitelezés már folyik, a mintegy 1100 négyzetméteres központ létesítése márciusra fejeződhet be.

– Az ott dolgozó szakemberek azt csinálják majd, ami az intézmény nevében van. Sportdiagnosztikát. Felméri a sportolók és a lakosság fizikális állapotát. Lehetőség lesz rehabilitációra, a terápiákhoz adottak lesznek a speciális gépek, de lesz táplálkozási tanácsadó is, mint ahogy a sportpszichológia és számos más szakma sem hiányzik majd. Körülbelül 350-400 millió forintból komoly regionális centrumot alakítunk ki, a szakemberek felkészülése, bekapcsolása már zajlik – foglalta össze Bács Zoltán, kiegészítve, hogy szintén a stadionban, a központhoz kapcsolódóan terveznek fitnesz termet is.

HBN–KZS


Önálló intézménye a testmozgásnak

A sportfejlesztéshez alapvetően komoly szakemberbázissal rendelkezik az egyetem, a különböző karokon közel 50 fő foglalkozik sporttal, azt érintő területtel. A felsőfokú oktatási intézmény 2006-ban hirdette meg az azóta is tartó sportfejlesztési programját.

Már korábban indítottak sporttudományi képzést a gazdaságtudományi karon, majd 2015-ben megalapították a Sporttudományi Koordinációs Intézetet.

– Ezzel senkit nem szakítunk ki a karáról, mindenki a saját környezetében dolgozik tovább, aki eddig sporttal is foglalkozott. A koordinációs intézet feladata, hogy összefoglalja, rendszerbe szedje és együttműködést alakítson ki a különböző érintettek között. E mellett az intézetnek vinnie kell a testnevelést, a kapcsolódó létesítményeket, kutatásokat végezni és el kell indítania saját sporttudományi képzéseket is.

Bármerre is megyünk a világon, mindenhol látjuk, mekkora tudományos teljesítmény és milyen szolgáltatási háttér van a sikeres sport mögött. Debrecenben ez eddig gyakorlatilag hiányzott – mondta az egyetem kancellárja.


Ilyen volt, ilyen lett az egyetemi sporttelep
Debrecen – Látványos fotóanimációt készítettek a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársai a Dóczy József utcai sporttelepről.

hirdetés