A spanyol gazdasági miniszter szerint a lassú döntéshozatal miatt támadható az euróövezet

Madrid, 2012. július 17., kedd (MTI) – Nem működik megfelelően az európai tőkepiac az euróövezet lassú és bonyolult döntéshozatali mechanizmusa miatt és ez teszi támadhatóvá a gyenge pontokat – fejtette ki Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter a La Vanguardia napilapnak adott interjúban.

“A tagállamok nem vásárolják egymás kötvényeit a valutaunióban, gyakorlatilag kizárólag olasz befektetők érdeklődnek olasz kötvények iránt” – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy “hasonló a helyzet Franciaországban és Spanyolországban is”.

Az euróövezet sokkal jobb pénzügyi fundamentumokkal rendelkezik mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Japán, ami Luis de Guindos szerint arra utal, hogy valójában belső problémáról van szó. “A döntéshozatali folyamat az euróövezetben lassú és komplikált. A nemzetközi befektetők ezért tudják megtámadni a gyenge pontokat, jelenleg Olaszországot és Spanyolországot, de később majd másokat is” – mondta.

A lakáspiaci problémák, a bankrendszer nehézségei és a magas adósság ellenére is a spanyol gazdaság képes önmagát finanszírozni és nem lesz szüksége mentőcsomagra – hangsúlyozta Luis de Guindos interjúban. “A (spanyol) fizetőképességgel szemben támasztott kételyek nagy kárt okoznak nekünk és megnehezítik számunkra az adósságszolgálatot. Spanyolország azonban versenyképes ország” – mondta a miniszter. “A gazdaságban van növekedési potenciál” – tette hozzá.

MTI