A "South Park"-ra dühösek a radikális muszlimok

A "South Park"-ra dühösek a radikális muszlimok
Egy radikális amerikai muzulmán csoport tiltakozásra szólított fel a szatirikus rajzfilmsorozat, a South Park ellen helyi idő szerint szerdán.

A dühüket az váltotta ki, hogy a népszerű sorozatban megjelenítették Mohamed prófétát, mégpedig medvejelmezben. Az iszlám tiltja az emberi ábrázolásokat. A South Park alkotói eddig már az összes világvallást kifigurázták, sőt, az ateisták is kaptak több fricskát.

A radikális szervezet honlapján figyelmeztette az alkotókat, hogy úgy járhatnak, mint a holland filmes, Theo van Gogh, akit 2004-ben egy muzulmán szélsőséges gyilkolt meg egyik alkotása miatt. A csoport szerint “ez nem fenyegetés, csupán figyelmeztetés, hogy mi a legvalószínűbb, ami velük történhet.” A szervezet szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy szó sincs erőszakra buzdításról, mindössze arról, hogy akik sértve érzik magukat, kifejezhessék nemtetszésüket az alkotóknak.

Mohamed ábrázolása miatt már törtek ki erőszakos megmozdulások. 2005-ben egy dán lap közölt karikatúrát a prófétáról. A rajzokon Mohamed turbánjából rakéta állt ki. A karikatúrák miatt a muzulmán világban sok helyen tiltakoztak, volt ahol erőszakba torkollott a megmozdulás.

– Független Hírügynökség –