A sötét erő ébredése

A sötét erő ébredése
Na, ugye! – dőlhetne hátra a Csillagok háborúja-rajongó, amikor meghallja: elképzelhető, hogy Debrecenben felfedezték az ötödik alapvető természeti kölcsönhatást, az úgynevezett sötét erőt. Lehet, hogy amit eddig a dédimama lukas fekete bográcsának hittünk a kacat közt a pincében, az valójában az örök álmát alvó Darth Vader? Fábián György írása.

De hagyjuk a popműfajt. Képzeljük el: eddig úgy tudtuk, négy égtáj van, most viszont találtak egy ötödiket. Vagy hirtelen kiderül: nem négy évszak van, hanem valójában öt. Vagy rádöbben a tudomány, hogy az emlősöknek valójában eggyel több lábuk van, csak az ötödik sötét. S nem máshol, hanem Debrecenben.

De nem áll szándékunkban – manapság divatos kifejezéssel élve – „eltrollkodni” a komoly szenzációt. Az ötödik alapvető kölcsönhatás lehetséges felfedezésének híre a laikus, ám a tudomány érdekességei iránt jó szívvel érdeklődő olvasóban olyasmi benyomást kelthet: hasonló jelentőségű lehet, mintha Debrecenben találták volna meg a Higgs-bozont, az „isteni részecskét”. Ha igazolódik, kicsit „más lesz” a világ, a fizikakönyvek kiegészítésre szorulnak. Kulturált kultúrák ilyen atom-bombákkal rukkolnak elő.

– Fábián György –


A világ ismeretlen részét segíthet megérteni a debreceni felfedezés
A világ nagyobbik, eddig feltáratlan, láthatatlan részéhez adhat kulcsot az ötödik kölcsönhatás felfedezése – mondta Krasznahorkay Attila, az MTA Atomki kutatási projektjét vezető atomfizikus. Nehéz megjósolni, hová vezethet a felfedezés, mivel hatalmas a láthatatlan világ aránya, óriási lehetőségeket rejthet magában, ám még csak az első lépéseket teszi meg a tudomány.