Járvány

2020.04.28. 09:57

Ha jövőre is kitart a járvány, le kell mondani az olimpiát a főszervező szerint

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint amennyiben a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell.

Tokió, 2020. március 4. Turisták az olimpiai játékok szimbóluma, az öt karika elõterében, Tokió Odaiba városrészében 2020. március 3-án. A tokiói szervezõbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megerõsítette, hogy az ötkarikás játékok a terveknek megfelelõen, július 24-én kezdõdnek a tüdõgyulladást okozó új koronavírus-járvány ellenére is. MTI/AP/Eugene Hoshiko

Forrás: MTI/AP

Fotó: Eugene Hoshiko

Mori a Nikkan Sports japán sportnapilap kedden megjelent számában határozottan kijelentette azt, amit az elmúlt napokban már mások véleményére alapozva is helyeselt. Nevezetesen, hogy jövő nyárról már semmiképpen sem lehet tovább halasztani az eredetileg idénre tervezett tokiói olimpiát. „Ebben az esetben le kell mondanunk a rendezést” – mondta.

Jositake Jokokura, a japán orvosi biztosság vezetője pedig kollégái nyilatkozatival értett egyet, miszerint

hatékony ellenszer nélkül aligha tudnak biztonságosan és felelősséggel olimpiát rendezni jövőre.

„Nehéz lesz fogadni az olimpiára érkezőket, hacsak nem fejlesztenek ki addigra hatékony vakcinát” – nyilatkozta. Egyben sürgette a gyógyszeriparban dolgozókat, hogy gyorsítsák fel az ellenszer fejlesztését és tesztelését az oltások mielőbbi gyártása érdekében. Hozzátette: kulcsfontosságú lesz a fertőzés világszintű mértéke, mert hiába lesz Japánban jobb a helyzet, ha külföldön tovább terjed a vírus.

Kérdés, lesz-e addigra vakcina

Korábban Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem közegészségügyi professzora azt mondta, hogy amennyiben addig nem fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinát, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-es rendezése sem reális.

Ivata Kentaro, a Kobe Egyetem fertőző betegségek professzora korábban kifejtette: nem hiszi, hogy az olimpiát meg lehet rendezni jövőre. „Japán jövő nyárra képes lesz kezelni ezt a betegséget, de nem hiszem, hogy ugyanez a világon mindenütt így lesz” – közölte.

Zach Binney, az amerikai Emory Egyetem epidemiológusa szerint is meg kell várni a vakcinát egy ilyen jelentős esemény megrendezésével. A jövő nyári időpontot pedig túlságosan optimistának tartja, és mint mondta, védőoltás nélkül a tömegben minden egyes ember kockázatot jelent.

Jason Kindrachuk, a kanadai Manitoba Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője bár azt reméli, hogy a vakcina egy év múlva rendelkezésre áll majd, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az emberek beoltása időbe telik, ráadásul idő kell ahhoz is, hogy a szervezet hatékony védelmet alakítson ki a fertőzéssel szemben.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában