Nagyvilág

2007.12.18. 13:10

Februárban lehet Gyurcsány-Fico-találkozó

<p>Legkésőbb februárban létre kellene jönnie a szlovák-magyar kormányfői találkozónak - nyilatkozta az Új Szó szlovákiai magyar napilap keddi számának a kisebbségekért is felelős szlovák miniszterelnök-helyettes.</p>

Dušan Čaplovič szlovák részről készíti elő a találkozót. Közölte, januárban miniszterelnök-helyettesi szintű tanácskozás lesz közte és Kiss Péter kancelláriaminiszter között, amelyen átveszik a kormányfői eszmecsere témáit, kérdéseit.

A Hospodárske noviny szlovák gazdasági napilap keddi száma szerint egyelőre nem tisztázott, hogy Robert Fico és Gyurcsány Ferenc találkozója Pozsonyban lesz-e vagy Budapesten. A lap megjegyzi: a Fico és Gyurcsány találkozóját az európai szocialisták is sürgetik, akik a tavalyi kormányalakítás után felfüggesztették a szlovák miniszterelnök pártja, a szociáldemokrata Smer tagságát az Európai Szocialisták Pártján belül. Kifogásolták ugyanis, hogy Fico bevette a kormányba Ján Slota szélsőségesnek tartott Szlovák Nemzeti Pártját.

Gyurcsány Ferenc a visegrádi négyek és Szlovénia december 10-i ostravai csúcsértekezletét követően példaként két megvitatandó kérdést említett a tervezett kormányfői találkozó kapcsán: a magyar helységnevek használata a szlovákiai magyar tankönyvekben és a pozsonyi közszolgálati rádióadás ügye.

Pátria rádiót még néhány nappal ezelőtt is az fenyegette, hogy januártól a jelenlegi középhullámú sugárzás helyett csak műholdon és interneten keresztül közvetítheti adásait, ami a hallgatók nagy többsége számára lehetetlenné tenné a vételt. Ez a kérdés - legalábbis ideiglenesen - megoldódni látszik, mert a szlovák államtól kapott támogatásból a Szlovák Rádió rendezni kezdte a középhullámot biztosító céggel szembeni tetemes tartozását. Így - az ígéretek szerint - 2008-tól is középhullámon sugározhat a magyar rádióadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!