Helyi közélet

2008.06.19. 12:08

Súlyponti státuszt kérnek a Kenézynek

<p>Debrecen - A megyei közgyűlés pénteki ülésén minden jel szerint megszületik az a döntés, hogy törvénymódosítást kezdeményeznek a Kenzézy-kórház súlyponti intézménnyé válása érdekében.</p>

A megyei kórház minden tekintetben megfelel az erre vonatkozó követelményeknek, s ma is számos területen lát el a súlyponti kórházakra rótt feladatokat.

Hasonlóan a többi megyei kórházhoz, amelyek azonban hivatalosan is súlypontiak, ennek megfelelő finanszírozással. Ezen kíván változtatni a megye önkormányzat.

A közgyűlés elnöke, Rácz Róbert a csütörtöki tájékoztatón elmondta, az egészségügyi kassza fölött rendelkező Országos Egészségbiztosítási Pénztár (az egészségügyi minisztérium fejlécével érkezett) egyik válaszlevelében elismeri, hogy a törvény a Kenézy esetében korrekcióra szorul.

Rácz Róbert a pénteken várható döntés után megkeresi a megyei összes országgyűlési képviselőjét, hogy támogassák a kezdeményezést.

Szerinte jók az esélyek a parlamenti elfogadására, bár a nyári szünet miatt kedvező elbírálás esetén is leghamarabb az év végére várható a tényleges változás.
Magyarázatként elhangzott, hogy a Kenézy ellátási terülte, s a hozzá kapcsolódó lélekszám a klinikáéval szinte azonos, de a kapacitása lényegesen kisebb, azaz: kevesebb pénzt kap a betegek ellátására.

Ónodi Szűcs Zoltán, a kórház főigazgatója rámutatott: ebből fakad, hogy bár a sürgősségi betegellátást a Kenézyben végzik, mindössze 9 ágy áll rendelkezésre, ez pedig egy hosszú hét végén hamar megtelik.

Ezután egyes betegek elhelyezéséről más intézménnyel kell alkudozniuk, a beteget pedig utaztatni kénytelenek.

Hasonlóan szűk a kapacitása az intenzív osztálynak (12 ágy), s az is ésszerűtlen, hogy három modern műtőt finanszírozási okok miatt egyáltalán nem tudnak használni.

Ha a Kenézy súlyponti kórházzá válik, több feladat hárul rá, amihez valamivel több dolgozóra is szákság lesz – válaszolta egy kérdésre a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában