A sejtek magánélete

Az esemény plakátja
Az esemény plakátja - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Sétarepülés a sejtmagban címmel Szemán-Nagy Gábor előadását hallgathatják meg az érdeklődők április 15-én, szerdán a Science Caféban.

A Debreceni Egyetem Mikrobiális Biotechnológiai és Sejtbiológiai Tanszékén 2005-ben alakult meg az eTox hallgatói munkacsoport. A kutatók Szemán-Nagy Gábor egyetemi adjunktus vezetésével a sejtbiológiai gyakorlatban általánosan elterjedt eszközök felhasználásával sejtpopulációk egyedi sejtjeinek több generációt átfogó vizsgálatát végzik, bepillantva az egyedi sejtek magánéletébe.

A rendszer számos nemzetközileg elismert kutatási eredmény létrejöttét segítette az élettudomány különböző területein a tumorkutatástól a biológiai úton termelt nanoszelén részecskék vizsgálatán át a viperatoxinok vizsgálatáig. Az alkalmazott kutatásokban való széleskörű részvétel mellett a hallgatói kutatócsoport alapkutatásokat folytat a sejtélettan és sejtviselkedéstan területén. A rendszerrel elért leghosszabb megfigyelési időtartam 15 nap volt, amely során a mikroszkóp alatt élő sejtekről percenként felvétel készült.

Szemán-Nagy Gábor előadásából egyebek mellett azt is megtudhatják a résztvevők, hogy hogyan tudjuk a saját DNS-ünket izolálni otthon, a konyhában. Az érdekes bemutató április 15-én, szerdán 15 órakor kezdődik a Libri könyvesboltban, a Fórum bevásárlóközpontban.

– unideb.hu –
hirdetés