A saját cégére nézve mit vár a 2016-os esztendőtől?

Balról jobbra, fentről lefelé: Szabó Imre, Vaszkó László, Kathiné Juhász Ildikó, Czeglédi Gyula, Ábrahám László és György Zoltán.
Balról jobbra, fentről lefelé: Szabó Imre, Vaszkó László, Kathiné Juhász Ildikó, Czeglédi Gyula, Ábrahám László és György Zoltán. - © Fotók: Matey István
Debrecen – Nézzük, hogy milyen előjelekkel mennek neki a következő évnek megyénk vezető cégei.

Két profilunk közül a sertéságazat veszteséges. A sertéshús ára történelmi mélyponton van. Lassan már ki kell jönnünk a válságból – válaszolt a agrárcéget vezető Szabó Imre. Szerinte ha a fogyasztók nem tudnak többet fizetni, akkor a sertésszámot kell csökkenteni, de úgy látja, elkerülik ezt a lépést. Másik profiljuk a gyümölcstermesztés, amiben pozitívak a fogyasztói visszajelzések, ezen a téren mindenképpen bővülésre számít.

A helyi agrár- és élelmiszeripar egyik helyi fontos szereplőjétől, Vaszkó Lászlótól megtudtuk, Monostorpályiban jelentős beruházás eredményeként gluténmentestészta-gyárat építettek. Ez a cég életében sikersztori lehet, mert a világpiacon nagyon keresett terméket készítenek. – Eddig minden évben 20-25 százalékkal tudtunk növekedni, és ezt 2016-ban is teljesítjük. Klasszikus készítményünk, a kukorica alapú malomipari termékeinél is hozzuk a 20 százalékos növekedést – fűzte hozzá.

– Mindenképpen a háttérjogszabályok stabilizálását, az adóterhek szinten tartását, de inkább csökkenését várom. Alapjában véve a piaci környezet, a versenyképesség és vele együtt a vásárlóerő növekedését remélem. Ez segítene a saját, szolgáltató vállalkozásom stabilizálásában – fogalmazott Kathiné Juhász Ildikó.

Szeretnénk az ez évi vendégforgalom növekedését megismételni – reagált Czeglédi Gyula. Ennyi vendég még soha nem fordult meg Hajdúszoboszlón – folytatta –, és ez igaz a fürdőre is. Forgalom növekedésük meghaladta a 10 százalékot, ami a múlt évi beruházások, fejlesztések eredménye is. A csúszdapark bővítése több mint 30 százalékkal több vendéget hozott.

– Mi mindig optimisták voltunk, az elmúlt években nagyon szépen növekedtünk. Arányaiban szerény erősödést várunk a jövő esztendőre. Ennek oka, hogy a malajziai testvérgyárunk most ért gyors növekedési fázisába, mi pedig már a stabil, nagy kategóriában vagyunk. 2020 környékén ők is betelnek és reménykedem, a növekedés újra visszajön Magyarországra – hallottuk Ábrahám Lászlótól.

– Jobb évet várok, mint amilyen az idei volt – szögezte le György Zoltán, az ismert épületgépészeti cég vezetője. Sokkal több pályázati lehetőséget, ehhez korrektebb fizetési feltételeket és olyan határidőket, amelyeket nem feszített munkatempóval lehet teljesíteni – sorolta elvárásait.

HBN|Fotók: Matey István