A sötétség leple alatt bontották le a grúziai Sztálin-szobrot

A helyi lakosok nagy meglepetésére péntek reggelre eltűnt a grúziai Gori város főterén állt Sztálin-szobor, amelyet titokban lebontottak a grúz hatóságok.

A hat méter magas bronzszobrot 1952-ben, egy évvel a szovjet vezető halála előtt emelték szülővárosában. Az alkotás eltávolítása időről időre felmerült Grúziában, de sok helyi erősen ellenezte a szobor elmozdítását.

A grúz hatóságok előzetes bejelentés nélkül, a sötétség leple alatt távolították el Sztálin szobrát Gori főteréről. A rendőrség a bontóbrigád megérkezése előtt lezárta a környéket, és még a teret a livegergia.ge oldalon folyamatosan mutató webkamerát is letakarták, amíg a bontás zajlott – írta a Civil Georgia című grúz híroldal. Egy helyi televízió pedig azt állította, hogy a rendőrség emberei megverték két munkatársát, és lefoglalták kamerájukat, amikor le akarták filmezni az eseményt.

Az újság cikke szerint azért bontották le titokban az alkotást, hogy elkerüljék a szobor eltávolítása ellen rendezett demonstrációkat. A Sztálin-szobor eltávolítása időről időre felmerült Grúziában, de mindig nagy vita alakult ki sorsa körül. Sokan, főleg az idősebb generáció tagjai közül ugyanis még mindig büszkék a grúziai születésű Sztálinra, és erősen ellenezték a szobor elmozdítását. Mások szerint azért kellene a főtéren hagyni az alkotást, mert az része a grúz történelemnek, bármilyen kellemetlen is az – írta a Civil Georgia.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa a hat méter magas bronzszobornak. Az eltávolítás mellett kampányoló emberek egy része megsemmisítését követelte, mások a Gori városában található Sztálin-múzeumba helyeznék át. A grúz kormány később tart sajtótájékoztatót, amelyen ismertetik a részleteket – közölte a grúz külügyminiszter helyettese, az AFP francia hírügynökséggel.

-Független Hírügynökség-