A rusztikus tereket kedvelők kertje

Akt.:
A virágözön mindig ad elfoglaltságot
A virágözön mindig ad elfoglaltságot - © Fotó: AFP
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A falusi porta fontos tartozéka, szinte a lelke az udvar, és sokszor a kert is.

A falusi kert kialakításának akkor van létjogosultsága, ha a lakókörnyezet egésze rusztikus. A falusi kerthez falusi, falusias ház, (részben) falusi jellegű életmód is kapcsolódik. A hagyományos falusi és kisvárosi ház telkének beépítéséhez és használatához szervesen hozzátartoznak a gazdasági funkciók. A porta fontos tartozéka, szinte a lelke az udvar, és sokszor a kert is.

Zárt kerítés határolja

Hagyományosan a ház és az esetleges melléképületek az udvar mellé, a telek oldalhatárára épülnek, a lakóépület melletti udvart az utca felé többnyire zárt kerítés és kapu határolja. A tulajdonképpeni parasztkert csak az utca felé néz, és így területe többnyire kicsiny.

A hangulata idilli

A parasztkert idilli hangulatú: a házat fehérre mázolt fakerítés veheti körül, és a ház körül élénk színű virágok nyílnak, inkább „érzés” szerint elvegyítve, mint kiszámított csoportokra osztva. A ház elé, középre kerülhet egy rózsa­ágy. Általában elmondhatjuk, hogy fontos szerep jut az évelőágyaknak, amelyekbe hagyományos növényfajok kerülhetnek: lángvirágok, kerti violák, szarkalábak, továbbá alacsony növekedésű félcserjék, például zsálya, rozmaring. Levendula, liliom és dália nélkül sem igazán ­találunk hagyományos magyar kerteket.

Üldögélni a fa alatt

A kerítés lécei közül is virágok kandikálnak ki. Egy-egy terebélyes almafa, hárs vagy gesztenye árnyékában jólesik a ház végében elüldögélni, s virágzás idején elhallgatni a méhek zümmögését. Megjelenhetnek a falusi ház kellékei is: a kút, a falakra aggatott paprika.

ke2Rusztikus kerti pad | Fotó: AFP

Néhány régi tárgy vagy bontott tégla bensőségesebbé, belakottabbá varázsolja a porta ­hangulatát. Sosem lesz idejétmúlt a téglával burkolt tornác, használjunk akár új, akár bontott, fagyálló téglát. A vidéki kert eredeti, ­környezetbe illő karakterének megőrzése az egyik legfontosabb feladat, miközben olyan ökológiai életteret hozunk létre, amely a rovarokat és a madarakat is megtelepedésre csábítja – ad ötleteket az agraroldal.hu.

A cserjék remek hátteret adhatnak

A cserjék minden kert szürke eminenciásai. Remek hátteret adnak, kiemelik a szoliterek szépségét, és például jótékonyan eltakarják a sufnit. A falusi kertek cserjéi zömmel igénytelenek, mégis mutatós virágaikkal, termésükkel, vagy éppen örökzöld leveleikkel emelik a kert szépségét. A bokrok a táj természetes ökológiájába illeszkednek. Azokat hagyjuk meg, vagy ültessünk, amelyek amúgy is jellemzőek a tájra. Házunk bejáratához, ablakunk közelében, teraszunk előtt helyet kaphat a babarózsa, gyöngyvessző, japánbirs. Zárhatjuk kertünk végét orgonabokrokkal. De nincs parasztudvar bodza vagy éppen levendula nélkül.

HBN