A rosszul táplálkozók élvonalában

A rosszul táplálkozók élvonalában
Hajdúhadház – A kutatás szeretné megváltoztatni a képet, miszerint alacsony az egészségtudatosságunk szintje.

A hajdúváros is bekapcsolódott abba az országos egészségkommunikációs felmérésbe, amit első alkalommal végez az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) a napokban. Az OEFI a felméréssel átfogó képet szeretne kapni arról, hogy a lakosság honnan és milyen módon nyeri az egészséggel kapcsolatos ismereteit, továbbá célja a hazai egészségkommunikáció hatékonyságának növelése, ezáltal pedig az emberek egészségtudatosságának javítása, egészségkultúrájának fejlesztése – olvasható közleményükben.

Sok cigi, ital, étel

A felmérés során országosan tízezer felnőttet otthonukban, és 12 ezer diákot az iskolában keresnek fel, utóbbiak esetében a szülőnek kell beleegyezni, hogy a gyerek kitöltheti-e a kérdőívet – erről tájékoztatást kaptak. A válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, ősszel várható eredmény.

Magyarországon a lakosság egészségi állapota rosszabb, mint ami az ország fejlettsége alapján elvárható lenne, ehhez hozzájárul egyebek között a mozgásszegény életmód, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és általában az egészségtudatosság alacsony szintje.

HBN
hirdetés