A román lapok szerint nehéz dolga lesz az új magyar kormánynak

Az új magyar kormánynak jobb kapcsolatokat ápolhat Bukaresttel mint a szocialisták, Orbán Viktor pedig meg szeretne szabadulni a Nemzetközi Valutaalap diktátumától – írják a magyarországi választásokat elemzõ írásaikban a román lapok.

Minden esély megvan arra, hogy a Bukarest jobb kapcsolatokat ápoljon az új magyar kormánnyal, mint az elõzõvel – vélekedett a román Evenimentul Zilei napilapnak Frunda György. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora azzal támassza alá kijelentését, hogy a Fidesz is valamint az RMDSZ-el kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PDL) is az Európai Néppárt tagja és azonos politikai-ideológiai elveket vallanak.

Frunda úgy látja, valóra válhatnak a kettõs állampolgárság megadását illetõ ígéretek, a magyar kormány egyebek között azzal is érvelhet, hogy Bukarest a moldovai románoknak is ad román állampolgárságot. Ezt illetõen azonban pragmatikusan és nem az érzelmekre alapozva kell dönteni – szögezte le sz RMDSZ szenátora.

A bukaresti lap szerint a Fidesz fölényes gyõzelme ellenére gazdasági és szociális téren Orbán Viktor korlátozott mozgáskörrel rendelkezik, mivel a csõd szélén álló Magyarország továbbra is a Nemzetközi Valutaalap felügyelete alatt marad. Magyar elemzõkre hivatkozva azt írja: az új miniszterelnöknek nehéz küldetése lesz, mivel a gazdaságnak az adócsökkentéssel és munkahelyteremtéssel való fellendítését illetõ ígéreteit Brüsszel rábólintása nélkül nem tudja kivitelezni.

Az Adervarul terjedelmes írásában azt elemezgeti, hogy “Orbán meg akar szabadulni az IMF diktátumától”. A lap ugyanakkor kiemeli, hogy az úõj magyar kormánynak két erdélyi származású politikusa is lehet Martonyi János és Gál Kinga személyében.