A román hatóságok csökkentették az árvízvédelmi készültséget a Tisza erdélyi mellékfolyóin

Kolozsvár – A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) keddi figyelmeztetésében csökkentette az árvízvédelmi készültséget a Tisza erdélyi mellékfolyóinak a többségén.

Míg az intézet hétfői figyelmeztetésében kedd délután 18 óráig narancssárga (másodfokú) figyelmeztetést bocsátott ki, a kedden kiadott dokumentum a 16 óra utáni időszakra már csak sárga, elsőfokú figyelmeztetést jelez.

A figyelmeztetés a Tisza, a Visó, az Iza, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Berettyó, az Aranyos valamint a Sebes-, Fekete- és Fehér-Körös vízgyűjtőjére, valamint a Bánságból Szerbia felé folyó Temes és Bega folyókra vonatkozik, ahol az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék és a hóolvadás együttes hatásaként alakult ki árvízveszély. A figyelmeztetés szerint a jégzajlás, és a jégtorlaszok is eredményezhetik, hogy a folyók kilépnek a medrükből.

A figyelmeztetés elsősorban a folyók felső szakaszára vonatkozik, de – a dokumentum szerint – a nemkívánatos jelenségek a román-magyar államhatár térségében levő alsó szakaszra is kiterjedhetnek.

A figyelmeztetés szerda reggel hat óráig van érvényben.

– MTI –
hirdetés