Helyi közélet

2014.01.09. 10:39

Nézőpont: Pozitív válasz

<em>A szocialisták kormányoztak éppen, amikor Kósa Lajos egy sajtónapi fogadáson – ilyenkor rendszerint meghívja a helyi sajtó vezető képviselőit egy koccintásra – pohárral a kézben hosszan oktatta őket arról, mi lenne az eredendő feladatuk: rámutatni a hatalmon lévők hazugságaira, populista, nemzetrontó intézkedéseire; felderíteni és nyilvánosságra hozni a visszaéléseket!</em> <strong>Szabó Katalin írása</strong>.

A szocialisták kormányoztak éppen, amikor Kósa Lajos egy sajtónapi fogadáson – ilyenkor rendszerint meghívja a helyi sajtó vezető képviselőit egy koccintásra – pohárral a kézben hosszan oktatta őket arról, mi lenne az eredendő feladatuk: rámutatni a hatalmon lévők hazugságaira, populista, nemzetrontó intézkedéseire; felderíteni és nyilvánosságra hozni a visszaéléseket! Szabó Katalin írása.

Egyúttal megállapította, hogy a magyar sajtó munkatársai (tisztelet a kivételnek) nem végzik el ezt a feladatukat. Később egy városházi sajtótájékoztatón azért teremtette le az újságírókat, mert azok nem tettek fel egy szerinte fontos kérdést. Elmondta újra, hogy a szakma mai képviselői (tisztelet a kivételnek) alkalmatlanok a feladatukra. Nincsenek felkészülve, nem tudják mit kérdezzenek, így hát nem is kérdeznek, csak szolgaian közvetítik a hallottakat.

Az RTL Klub egyik riportere a napokban valódi kérdéssel szólította meg: miért az anyatejgyűjtő állomás bezárása után egyeztettek a gyermekklinikával? Ám válasz helyett a polgármester némi hallgatás után ellépett a kamera elől és kiosztotta őt: „nem tudna olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehet válaszolni?” A hatalom természetes igénye ez, de a sajtónak egészen más a feladata – amint azt Kósa Lajos kiválóan tudja. Csakhogy a hatalom a kevésbé ellenállókra úgy hat, mint a betegség: elborítja az agyat.


„Nem tudna valami olyan kérdést feltenni, amire pozitívan lehet válaszolni? – reagált egy riporteri kérdésre Kósa Lajos, majd hozzátette: Ön azt kérdez, amit akar, én meg arra válaszolok, amire akarok”. Száraz Ancsa jegyzete.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában