Magyarország

2008.06.17. 19:44

Kulcsos gyerekek az utcákon, tereken

<p>Nyíregyháza - Elkezdődött a nyári vakáció. Az előttünk álló több mint két hónap a gyerekek számára maga a paradicsom, a szülők nagy része azonban aggodalommal tekint a szeptemberig tartó időszak elé: meg kell oldaniuk a gyerekek elhelyezését.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/vakacio-nyar-gyerekek-nyaralas.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:20: A villámok figyelmeztetnek

A szülőket és a pedagógusokat is kéri a MÁV, figyelmeztessék a fiatalokat arra, hogy az életükkel játszanak, ha a vasút elzárt, üzemi részeire mennek. Rendre ismétlődnek az olyan balesetek, amikor gyerekek, kamaszok a vasútállomásokon felmásznak a tehervagon tetejére és súlyos áramütést szenvednek, amelyek halálosak is lehetnek.

A MÁV tájékoztatása szerint a vasúti felsővezetékekben 25 ezer volt feszültség van, ezeket a vezetékeket tilos két méternél jobban megközelíteni. Aki mégis megteszi, az életével játszik, de legalábbis maradandó égési sérüléseket szenvedhet. Aki a tiltott területre megy, nem csak saját, de mások életét is veszélyezteti a vasútbiztonsági berendezések károsításával.

Az állomások vezetéktartó oszlopain táblák jelzik a veszélyt: ezeken vörös villámot ábrázoló nyíl, vagy sárga alapon, fekete nyíl látható, illetve a legtöbb esetben figyelemfelhívó szöveg is olvasható. Az utasok az állomások területén csak a peronokon és utasterekben tartózkodhatnak biztonságosan.

15:45: A nyár nemcsak a szülőkre ró feladatokat: a szünidő a rendőrség szempontjából sem könnyű időszak. Honlapjukon felhívást intéztek a szülőkhöz, melyben a leglényegesebb információk szerepelnek. 

"Unatkozó, kedveszegett gyermekek lakáskulccsal a nyakukban, ez valószínűleg mindenki számára ismerős látvány. Az egyik legnagyobb gond az, amikor a szülők csak a napi zsebpénzt adják oda a gyermeknek azt gondolva, hogy a vele való törődés ezzel megoldott" – fogalmaz a közlemény.

Gyakran bűnözőcsoportok, vagy beteges hajlamú felnőttek áldozataivá válnak a magányos, csavargó gyermekek, fiatalok, de maguk is követhetnek el rongálást, garázdaságot és más bűncselekményeket. A csellengők hamarabb nyúlnak önpusztító szerekhez is, korábban kezdenek el dohányozni, italozni, drogozni.

A rendőrség azt javasolja a szülőknek, hogy gyermekeikkel közösen tervezzék meg a nyarat, s beszéljék meg a napi rendszeres kapcsolattartás módját, hogy a gyerek érezze, figyelnek rá. Nem árt emlékeztetni a gyerekeket arra, hogy kinek és milyen módon nyithatnak ajtót, hogy milyen információkat nyújthatnak az otthoni vezetékes telefonon ismeretlen hívása esetén.

Fontos felhívni a gyermekek figyelmét arra is, hogy ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit.

Ajánlatos megtanítani a gyerekeknek, hogy vigyázzanak az értékeikre, ne hordjanak maguknál drága mobilt, ékszert és zenelejátszót. A nyári szünidő jelentős veszélyforrásai még a folyók, tavak, strandok, ahol a felnőtteknek fokozottan kell vigyázniuk a gyermekekre.

15:20: A nyári napközik, s táborok enyhítik valamelyest a gondokat, ám ezek egyrészt nem mindenki számára elérhetők, másrészt csupán egy, két hétre oldják meg a problémákat. A gondos szülők pontosan megtervezik a nyarat, így tett a nyíregyházi Furkóné Szabó Marianna is, aki szinte napra pontosan tudja, mikor mit fog csinálni a család, s hogy ki vigyáz majd két lányukra.

– Tizenegy hetet kell átvészelni, az egyik lány negyedikes, a másik másodikos, nem olyan nagyok tehát, hogy egyedül lehessen őket hagyni – mondja. – Éppen ezért hetekre bontottuk a szeptemberig tartó időszakot, s beosztottuk, mikor ki ügyel rájuk. Az első két hétben a férjemmel felváltva veszünk ki néhány nap szabadságot, majd egy hetet a zoo-suliban töltenek a lányok.

Tavaly voltak először, s annyira jól érezték magukat, hogy idén sem szeretnék kihagyni, ami teljesen érthető: egészséges környezetben vannak, ráadásul rengeteget tanulnak. Az iskola több lehetőséget is kínált a diákoknak nyárra: a negyedik héten ezek közül az egyiket, a lovastábort használjuk ki, az azt követő négy hét pedig a nagyszülőké.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy élnek a nagyszülők, ők két–két hétre vállalták a lányokat. A tanév kezdetéig hátralévő három hétben én leszek velük: szabadságot veszek ki, s ha minden jól megy, talán egy belföldi nyaralás talán belefér ebbe az időbe. Augusztus végén rendezik Nyíregyházán a Cantemus fesztivált, melyen részt vesznek a lányok, de közvetve a családunk is, hiszen egy résztvevő gyereket fogadunk.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!