A rock és a koreográfia tökéletes összhangja volt az, amit a magyar koris bemutatott

Akt.:
Tóth Ivett produkcióján ámult a világ
Tóth Ivett produkcióján ámult a világ - © Fotó: AFP / Mladen Antonov
Debrecen – Egy jó program összeállítása rengeteg munka, hiszen minden részletet aprólékosan ki kell dolgozni.

Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, és Elizabeth Swaney után Tóth Ivett személyében újabb magyar téli olimpikon „robbantotta fel” az internetet. A rövid műsora zenéjének ugyanis olyan slágereket húzott elő a tarsolyából, mint az AC/DC Back in Black és Thunderstruck című örökzöldjei. A felcsendülő dallamok és a produkció láttán a közönség egy emberként adott hangot tetszésének, többen teli torokból kiabálva biztatták a magyar lányt, aki a zenéhez illő bőrruhában adta elő a programját.

De vajon mennyire megszokott, hogy egy műkorcsolyázó rockzenére próbálja meg elvarázsolni a zsűrit és a közönséget? A Napló megkereste Gyulai Györgyit, a Debreceni Sportiskola műkorcsolya szakosztályának vezetőjét, aki elmagyarázta, miként áll össze egy koreográfia.

– A műkorcsolya egy művészi sport, így általában olyan zenét szokás választani, amely előreláthatólag a közönségnek, és a bíróknak is tetszeni fog – ismerteti Gyulai Györgyi. – Természetesen a sportoló személye sem utolsó szempont, ha egy koreográfus jól ismeri a korcsolyázót és megtalálja vele az összhangot, abból valami különleges is kisülhet, pont, mint Ivett esetében.

Az ő műsorához kiválasztott zene a sportágunkban nagyon egyedinek számít, jégen nem alkalmazták még.”

Nekem nagyon tetszett, szerintem remekül sikerült harmonizálni a koreográfiát a rockkal.

Mindennek egyezni kell

Egy program összeállítása közös munka, hiszen hiába talál ki valamit a koreográfus, ha a versenyző nem tudja megcsinálni azt, amit kérnek tőle. Egy ilyen program személyre van szabva, figyelembe véve a kritériumokat és a korcsolyázó kvalitásait. Sok edző képes koreográfiát összeállítani, de világszinten már külön szakember készíti el a programot az edzőkkel egyeztetve.

– Először a zenét választják ki, majd ahhoz jön a koreográfia. Mindenki próbál arra törekedni, hogy minél egyedibb legyen a zene és a produkció, de ezt behatárolja a sportoló egyénisége is. Rendkívül nagy munka egy koreográfiát összerakni, hiszen nagyon részletesen ki kell dolgozni a programot, és természetesen be is kell gyakorolni azt. A fellépőruhákat erre szakosodott varrónők készítik el a szabályoknak megfelelően, így áll össze végül kompletten az egész – mondta el a vezető.

MSZ


Tóth Ivett a női műkorcsolyázók rövidprogramjában a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 21-én
Phjongcshang - El kell ismernünk, az idei téli olimpia szinte dúskál pupillatágító pillanatokban. Alig ocsúdtunk fel a magyar színekben indult Elizabeth Swaney kritikán aluli és egyben érthetetlen produkciójából, máris itt egy újabb emlékezetes momentum, de ezúttal a kellemesebb fajtából. Úgy tűn...