A robotporszívó, ami nem fújja vissza a port

A robotporszívó, ami nem fújja vissza a port
Mérgező porral telíthetik a lakás levegőjét a porszívók, viszont robotporszívó használatával elkerülhetjük ezt a veszélyt – egyebek mellett ezt mutatta ki a Levegő Munkacsoport (LM) vizsgálata. Az LM a teszt során egyes hagyományos porszívók és porszívó robotok ultrafinomrészecske-kibocsátását vizsgálta, mindennapos használatban lévő eszközöket tesztelve.

A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék, ezekkel a porszívókkal a takarítás jelenthet-e egészségügyi kockázatot azáltal, hogy visszafújják a helyiség légterébe a porban megtalálható, már felszívott, rovarirtókból, a lakástextíliáknál használatos égésgátló vegyszerekből származó káros anyagokat, valamint az egészségre szintén veszélyes ólmot tartalmazó finomrészecskéket.

A vizsgált 21-féle (véletlenszerűen kiválasztott) normál porszívók kétharmada üzemelés közben sokkal több részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt. A 10 vizsgált robotporszívó – köztük a hatékony és alapos takarítást biztosító LG HOM-BOT Square – kivétel nélkül megfelelt annak a követelménynek, hogy ne csak felszívja a port, hanem magában is tartsa: a mérések során a helyiségekben nem emelkedett a részecskeszám.

Kevesebb energiával

Az LM tesztje alapján a robotporszívók további előnye, hogy energiafogyasztásuk is kisebb, mint a porszívóké, nagyjából kétharmada azokénak.

– www.kutyu.hu –

Címkék: ,