A robotika hatása a jövő munkaerőpiacára

A robotika hatása a jövő munkaerőpiacára
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – A mesterséges intelligencia előnyöket ígér a hatékonyság és a megtakarítások terén.

Az Európai Parlament több bizottsága foglalkozik azzal, hogy felmérje a robotika rohamos fejlődésének mindennapi életünkre gyakorolt hatásait.

Jólétet hoz-e?

A foglalkoztatási bizottság véleménye szerint sürgősen meg kell vizsgálni, hogy vajon a robotok elterjedése jólétet és fejlődést hoz-e akkor is, ha mindez olyan helyzetben áll elő, hogy a hagyományos termelési és szolgáltatási szerkezetekben nem lesz már szükség az emberek munkájára. Kérdés ugyanis, hogy a megváltozó munkavégzési és életvezetési rutin következtében milyen további feltételek szükségesek az anyagi biztonság mellett ahhoz, hogy az emberek egészségesek (lelki és fizikai jóllét), boldogok és tevékenyek maradjanak.

Felkészíteni őket

Kósa Ádám EP-képviselő úgy véli, az oktatás révén fel kell készíteni a következő nemzedéket arra, hogy teljes értékű életet élhessenek a robotizáció és automatizáció által megváltozott világban. Ehhez a digitális készségek oktatását az alaptanterv részévé kell tenni. „Az iskolákban a gyermekeknek az elméleti tudás mellett el kell sajátítaniuk a kérdések feltételéhez szükséges gondolkodási készségeket, s az ötletek gyakorlatba való átültetéséhez szükséges kreatív készségeket is. Az egész életen át történő tanulás eredményeinek pedig az egész életen végigvonuló aktivitásban kell megtestesülniük” – húzta alá Kósa, aki kiemelte: rövid és középtávon a robotika és a mesterséges intelligencia valóban előnyöket ígér a hatékonyság és a megtakarítások terén.

HBN
hirdetés