A részvétel a fontos

A részvétel a fontos
Péntektől Vancouverre figyel a sportvilág, hiszen megkezdődik a téli olimpia. Boros Norbert jegyzete.

Vannak olyan országok, ahol a nemzet apraja-nagyja tűkön ülve várja az olimpiai láng fellobbanását, illetve a versenyek kezdetét, de kicsiny hazánk nem tartozik ebbe a kategóriába. Lássuk be – bár volt két ezüst- és négy bronzérmünk –, sohasem voltunk nagyhatalom a téli sportok tekintetében.

Az idei ötkarikás játékokon 16 magyar versenyző mérettetik meg, ami szakemberek szerint még így is sok, hiszen többen nem kvalifikálták magukat az olimpiára, hanem a nemzet jogán szereztek indulási lehetőséget.

De ami ennél is furcsább, hogy a 16 sportoló mellett 27 sportvezető képviseli hazánkat Vancouverben. A négy évvel ezelőtti, torinói seregszemlén 20 versenyzőnk vett részt, s akkor a kísérők (sportvezetők, szövetségi kapitányok, edzők, sportdiplomaták) „mindössze” 25-en voltak. Most kisebb a sportolói kontingens, viszont az „öltönyösök” többen lesznek. Ki érti ezt?

Persze a MOB-nál mindenre megvan a válasz, teljesen jogszerűen jártak el, a küldöttség valamennyi tagja nyugodt lelkiismerettel ülhet fel a Kanadába tartó repülőre.

Biztosan mindenkinek ott kell lennie, aki kiutazik, de egy kis spórolás nem kellene akkor, amikor az állam komoly összeget vont el a versenysporttól, s ezáltal a nyári olimpiára készülő versenyzőktől is?

Couberten báró már régen megmondta: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos”, de ezt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója a versenyzőkre, s nem a sportvezetőkre értette.

Boros Norbert

norbert.boros@inform.hu