A reneszánsz jegyében telik a Csokonai Nemzeti Színház évada

Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatónője
Ráckevei Anna, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatónője - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen, 2015. augusztus 28., péntek (MTI) – A reneszánsz jegyében telik a debreceni Csokonai Nemzeti Színház következő évada, emellett októberben megünneplik a teátrum megnyitásának 150. évfordulóját is – mondta el Ráckevei Anna igazgató az MTI-nek abból az alkalomból, hogy pénteken és szombaton Debrecen ad otthont a magyar színház jövőjéről rendezett szakmai konferenciának, majd az országos színházi évadnyitónak, amelyen átadják a Kaszás Attila-díjat.


Ráckevei Anna felidézte, hogy tematikus évadjaik vannak, az öt évre szóló igazgatói mandátumát színházi korok szerint osztották fel.

Ennek jegyében a tavalyi év a középkor, a kereszténység szellemében fogant, míg az idei a reneszánszról szól, ám ez nem jelenti azt, hogy minden e körül forog. Bemutatják a Rómeó és Júliát, lesz reneszánsz előadói est és egy különleges stúdióelőadás is, ami szintén a megújulásról és újjászületésről szól – beszélt a részletekről Ráckevei Anna.

Hozzátette, hogy mindezek mellett a debreceni közönség által nagyon szeretett és tisztelt Szabó Magdától Az ajtó, Csokonaitól az Özvegy Karnyóné szerepel még műsoron, valamint láthatja a közönség Hobótól A magyar gavallér című Csokonai-összeállítást is. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje a kaposvári színinövendékek előadásában kerül a színpadra.

“A színház megnyitásának 150. évfordulóján, október 7-én, ősbemutatóval készülünk, Orbán János Dénes A magyar Faust című darabjával” – emelte ki Ráckevei Anna.

Az előadások mellett kiállítások is emlékezetessé teszik a jubileumi évadot. A szombati, országos színházi évadnyitó gálaestre bélyegkiállítás készült, a továbbiakban grafikai tárlat, a fotókiállítás, majd színháztörténeti kiállítás is látható lesz. Havonta Csokonai Szalon címmel beszélgetést folytatnak azokkal, akik Debrecenben kezdték pályájukat és szívesen osztják meg élményeiket, visszaemlékezéseiket a közönséggel.

Az évad másik jubiláló eseménye lesz a Deszka Fesztivál, melyet 10. alkalommal rendeznek meg jövő tavasszal.

A 150. évad kapcsán Ráckevei Anna arról is beszélt: nagy öröm, hogy megélheti az évfordulót, ugyanakkor óriási felelősség is a színház vezetése.

“Folytatni kívánom a színház hagyományait, miközben azon kell gondolkodni, hogy megújítsuk a színházat, nemcsak szellemében, hanem fizikai valóságában is. A Gemza Péterrel közös nyertes igazgatói pályázatunkban felvázoltuk, hogyan képzeljük a megújítást. Ennek megfelelően újfajta párbeszédet kívánunk megvalósítani a közönséggel, egymásra hangoltan, valamilyen reneszánszot behozni a színházba. Arra törekszünk, hogy az új színházi formát, nyelvet megszerettessük a közönséggel” – fogalmazott.

A Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának kezdeményezésre rendezett konferencia keretében mutatják be a Hitel című folyóirat augusztusi számát, amelyet teljes egészében a Csokonai Nemzeti Színháznak szenteltek.

– MTI –