A rendszámukon bukhatnak meg

Debrecen – Miközben a vámosok fokozottan és folyamatosan figyelik az olyan, jellemzően drága autók használatát, amelyek az Európai Uniós kívüli valamely ország rendszámával futnak a magyar utakon, a régiónkban eddig csupán egyetlen autót vettek vámfelügyelet alá.

Országosan ennél rosszabb a helyzet, hiszen a vámhatóság által lezárt ellenőrzések során minden harmadik esetben azt állapították meg, hogy az érintett jármű magyarországi használata nem jogszerű.

Kupecz József őrnagy elmondta, hogy mivel a vámhatóság nyilvántartással nem rendelkezik az érintett járművekről, a kollégáik jellemzően a forgalomból igyekeznek kiszűrni a gyanús négykerekűeket.

A szakember szerint a fokozott odafigyelést az indokolja, hogy az ilyen járművek rendszeres belföldi és tartós használata kizárólag a vámok és a nemzeti adók megfizetése után lehetséges.

Márpedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a jogsértéseket jellemzően olyan, Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek követik el, akik valamely, Unión kívüli ország rendszámával ellátott járművet behozzák az országba, és azt a vámeljárás lefolytatása nélkül rendszeresen használják. Ezért vámigazgatási bírságot szabnak ki, sőt büntetőeljárásra is sor kerülhet.

HBN