A rendőrvezetők is velük voltak

A szakszervezet az árvízben közreműködő rendőrök ellátását bírálja nyílt levelében

Nyílt panaszlevéllel fordult a Független Rendőr Szakszervezet Pintér Sándor belügyminiszterhez az árvízi védekezésben résztvevő rendőrök ellátása miatt. Pongó Géza főtitkár egyebek mellett azt kifogásolja, hogy egyes településekre jóval több, máshová kevesebb élelmiszert küldtek, mint amennyire szükség lett volna, és az ivóvíz sem mindenhol elég. A levél szerint a Hajdú-Bihar megyei rendőröket 24 órás szolgálatba rendelték be, a váltás azonban elmaradt, ráadásul órákon át nem kaptak feladatot. Az Ongára vezényelt, pihenőjét megkezdő állományt az éjszaka közepén csak azért keltették fel, hogy vonuljanak át egy Miskolcon kijelölt szállásra, ami két órával rövidítette meg pihenőjüket.

Ezek nyomán megkérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon, figyelemmel kíséri-e valaki, milyen körülmények között dolgoznak, milyen ellátásban van részük a mentésben részt vevőknek. Válaszában Vezendi Jánosné sajtószóvivő arról tájékoztatott, hogy a megye rendőri vezetői személyesen is ott voltak, ahol hatszáz kollégájuk, akik önkéntesen, illetve berendelésre vállalták a feladatot. Szombaton kora este indultak útnak Onga és Ócsanálos településekre. Homokzsákokat töltöttek, nyúlgátat építettek és erősítettek meg. Vasárnap délutánig dr. Uzonyi Attila ezredes, Debrecen rendőrkapitánya is Borsod megyében volt, vasárnap dr. Fekete Csaba dandártábornok megyei főkapitány ment utánuk, s a katasztrófa sújtotta környezetben minden tőlük telhetőt megtettek, hogy gondoskodjanak az állomány ellátásáról. Hétfőn Aranyi István ezredes, rendészeti igazgató és dr. Kozma János alezredes, Hajdúhadház rendőrkapitánya csatlakozott az állományhoz. A családtagok által küldött váltás ruhát és egyebeket is vittek. A berettyóújfalui kapitányság személyi állománya a helyszíni segítségen túl adománygyűjtést is szervez. A hajdú-bihari rendőrök hétfőn későn éjszaka mind hazatértek Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből újabbak pedig nem mentek el – tudtuk meg Vezendi Jánosné őrnagytól.

A Naplónak több rendőr is lesújtóan nyilatkozott az árvízi mentés során tapasztalt szervezetlenségről, de ezt inkább kellemetlenségként fogták fel, s igazából nem is kívánták nagydobra verni. Ők elsősorban az élelmezés hiányosságait említették és azt, hogy székeken, asztalokon töltötték az éjszakát – legalábbis azt a keveset, amit hagytak nekik belőle.