A rendőrség vette át két stadion őrzését

A dél-afrikai rendőrség vette át egy fokvárosi és egy durbani stadion őrzését, miután mindkét helyen sztrájkba kezdtek a fizetésüket keveslő biztonsági őrök – jelentették be kedden a labdarúgó világbajnokság szervezői.

Hétfőn az olasz és a paraguayi válogatott mérkőzése előtt három órával kezdtek sztrájkolni a biztonsági őrök, pár órával azután, hogy Durban városában rohamrendőrök csaptak össze az elégedetlen őrökkel.

“Fokvárosban és Durbanban a rendőrség vette át a biztonsági feladatok ellátását, további értesítésig” – közölte a szervezők szóvivője, újságírók előtt nyilatkozva. A dél-afrikai rendőrök már hétfőn kénytelen voltak átvenni a fokvárosi stadion őrzését, miután három órával az 1-1-es döntetlenre végződött olasz-paraguayi mérkőzés előtt otthagyták a munkát a biztonsági őrök, akik fizetésüket keveslik.

A fokvárosi sztrájk előtt pár órával a durbani stadion nagyjából négyszáz biztonsági őre tartott tüntetést a fizetése miatt, miután Németország válogatottja 4-0-ra megverte az ausztrál válogatottat. A nagyjából négyszáz demonstráló ellen a rohamrendőröket kellett bevetni, akik gumilövedékekkel, és hanggránátokkal igyekeztek feloszlatni a tömeget. Mindkét stadionban ugyanannak a biztonsági cégnek az emberei dolgoznak.

A szervezőknek Johannesburgban is kínos kellemetlenséggel kellett szembenézniük, ahol a szurkolókat szállító buszvezetők kezdtek sztrájkba. Emiatt nagyjából ezer szurkoló rekedt a világbajnokság legfőbb helyszínének számító Soccer City stadionnál.

– Független Hírügynökség –