A rendőrség szerint nem úgy néz ki a helyzet Dombostanyán, ahogy az ottaniak gondolják

Akt.:
Munkában a rendőrség és a polgárőrség, az elkövetők „bánatára”
Munkában a rendőrség és a polgárőrség, az elkövetők „bánatára” - © Fotó: police.hu
Debrecen-Dombostanya – A rendőrség szerint nem rossz a közbiztonság Domboson, a helyzet javulóban van.

„Túl sötét képet” festettek a dombostanyai közbiztonságról azok a helyi lakosok, akik részt vettek a néhány napja a témáról tartott helyi lakossági fórumon – jelentette ki lapunknak Tóth Tibor, a Debreceni Rendőrkapitányság Betörési Alosztály, hétvégi házas csoportjának vezetője.

Hatékonyan dolgoznak

A főtörzsőrmester elmondta: miközben a fórumon a dombosiak például azt állították, hogy egyre több hétvégi házat törnek fel, addig a statisztika szerint a dombostanyai városrészben öt éve folyamatosan csökken az ilyen bűncselekmények száma. Idén 45 ottani víkendházban jártak betörők, mely szám az előző évekhez képest jóval kisebb – tudtuk meg az illetékestől, aki arról is beszámolt, hogy ezekkel összefüggésben 13 tettest fogtak el, akiknek 15 hasonló bűncselekmény elkövetése van a rovásukon. Az elkövetők általában együttműködtek a hatósággal és beismerő vallomásokat tettek. Önkényes beköltözőkről nincs tudomása a nyomozóknak, bejelentés ezzel kapcsolatban nem érkezett a rendőrséghez.

A fórumon olyan is elhangzott, hogy a fatolvajok is nagyon aktívak a területen, több hektáros erdőrészek tűnnek el. Erre Tóth Tibor úgy reagált, hogy az erdészek ekkora mennyiségű fa illegális kitermelését jelezték volna a hatóságnak. Ilyen bejelentés azonban szintén nem volt. Kisebb mennyiséget érintő falopások viszont történtek az utóbbi időben. – Kollégáimmal ez ellen is hatékonyan lépünk fel. Néhány napja például a polgárőrökkel közösen azt a három férfit is elfogtuk, akik két szál fát próbáltak meg illegálisan elvinni – fogalmazott.

Ha nincs tanú…

Dombostanyán három körzeti megbízott dolgozik és saját nyomozója is van a városrésznek. Amennyiben olyan jellegű az ügy, hogy több embert igényel, máshonnan csoportosítanak át erőket oda –tudtuk meg. A csoportvezető hangsúlyozta, igyekeznek bizalmi, jó viszonyt kialakítani az ott lakókkal. Ugyanakkor a hétvégi házas körzetekben a helyiek gyakran nemhogy tanúskodni nem akarnak elmenni egy-egy lopási, betörési ügyben, hanem még bejelentést sem tesznek. Ezzel pedig jelentősen megnehezítik a hatóság munkáját – tette hozzá.

HBN–OCs


Jobbak az eredmények

A rendőrség debreceni hétvégi házas csoportjának megalakulásakor, 2010-ben 422 feljelentést tettek a rendőrkapitányságon külterületi víkendházakból történt lopások miatt. (Ebbe beleértendők a gyümölcslopások, valamint az udvarokról eltűnt tárgyak is.) A bűncselekmények száma évről évre csökken, idén eddig Debrecen kertségi területeiről 70 ilyen esetről szerzett tudomást a rendőrség.

Kevesebb betörés volt

– Miközben a betörések száma mérséklődik, addig az elfogott elkövetők száma emelkedik. Ez annak is köszönhető, hogy a rendőrök a polgárőrökkel közösen több akciót is végrehajtottak, végrehajtanak a kertségekben. (A kertségek összterülete egyébként nagyobb, mint Debrecen egész belterülete.) Idén az első félévben például 13 betörő kezén kattant bilincs – tette hozzá dr. Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.Elmondta: a Debreceni Rendőrkapitányság a külterületeket kiemelten kezeli. Télen a járőrök a szokottnál is gyakrabban ellenőrzik ezeket a részeket. A nehezen megközelíthető helyeket lovas rendőrök keresik fel. Folyamatosan és visszatérően ellenőrzik azokat a külterületi részeket, ahol rászoruló, egyedülálló, vagy idős emberek élnek és igyekeznek rajtuk segíteni. Azt is nézik, hogy az ott élők el tudják-e látni magukat, be tudják-e fűteni a lakásukat. Amennyiben szükséges – például szociális szervezetekkel együttműködve – tűzrevalót, vagy más segítséget intéznek – tette hozzá dr. Dobó Dénes.