Helyi közélet

2008.03.17. 06:36

Hírek Hajdú-Bihar mezőgazdaságáról

<p>Hajdú-Bihar - A csapadékmentes, enyhe időjárásnak köszönhetően igen jól haladtak a tavaszi munkákkal a mezőgazdasági termelők. Drágult a vetőmag, a műtrágya és a vegyszer eben az évben.</p>

A csapadékmentes, enyhe időjárásnak köszönhetően igen jól haladtak a tavaszi munkákkal a mezőgazdasági termelők. Mint azt Harsányi Antal, a megyei FM-hivatal vezetője elmondta, rég volt olyan esztendő, mint a mostani, hogy március közepére a talajok közel 80 százaléka lezárt állapotba került. Lehet vetni az aprómagvakat.

A következő napokban, hetekben azonban kellene a jelentősebb mennyiségű csapadék, mert a múlt év őszi sok esőt követően decembertől lényegében szárazság van.

Ennek következtében januárban és februárban 40-50 milliméternyi csapadékhiány halmozódott fel. Ugyanakkor a talaj vízkészlete még rendben van.
Az egy esztendővel ezelőttihez mérten jelentősen drágult a műtrágya, a vegyszer és a vetőmag.

A műtrágya árának emelkedésében minden bizonnyal annak volt szerepe, hogy az elmúlt hónapokban a hazai gyárak főleg külföldre termeltek. A vetőmagvak ára 15-20 százalékkal nőtt. Bizonyos fajtákból, főleg az igen keresettebekéből hiány alakult ki. Ez is a külpiaci igények alakulásával van összefüggésben.
Ebben az esztendőben eladásra nem termelnek mákotHajdú-Bihar gazdálkodói. Ennek az az oka, hogy a máknak nem kedveznek a piaci viszonyok.

A kisebb termelési kockázattal rendelkező búza és kukorica jelenleg nagyobb bevétellel kecsegtet, mint a mák. Ugyanakkor a száraz talajban nem biztos, hogy kikelt volna az elvetett mák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában