A rendőr, aki nyíltan cigány

A rendőr, aki nyíltan cigány
Berettyóújfalu – Az ifjú őrmester és egy nőkollégája az elsők a megyében, akik felvállalták származásukat.

Gyöngyösi Ferenc Tamást a szülei féltették az egyenruhától, mondván amilyen a közbiztonság, még meg is sérülhet, ennek ellenére már az általános iskolában elhatározta: rendőr lesz.

– Az ismerőseim és a tanáraim között voltak rendőrök, leginkább az ő hatásukra jelentkeztem a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Szakközépiskola rendvédelmi tagozatára. Ezt követően elvégeztem a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolát, most pedig a derecskei őrs járőre leszek – vázolta szikáran a tényeket a konyári fiatalember, aki nem aggódik amiatt, hogy ha maholnap esetleg valamelyik földije ellen kell intézkednie.

“Nem jelent problémát”, jegyezte meg szűkszavúan. Gyöngyösi Ferenc Tamás helyzete azért érdekesebb, mint a szintén zöldfülűként szolgálatba álló társaké, mert egy lánnyal együtt ők ketten az elsők, akik cigány származásukat vállalva lettek rendőrré Hajdú-Biharban.

A fiatalembert Fekete Csaba dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány mutatta be szerdán sajtótájékoztató keretében. Mint hangsúlyozta, az ifjú őrmester nem a származása, hanem a teljesítménye miatt kapott tanulmányi támogatást, majd munkát a szervezetnél. Ma, amikor újabb és újabb jogszabályok látnak napvilágot, nem lehet gyönge tudású rendőrökkel dolgozni – tette hozzá.

Roma orvost, tűzoltót! 

A középiskolás romák közül 2000 óta 18-an pályáztak a programra, de a szigorú feltételeknek csak öten feleltek meg, ennyi fiatallal kötöttünk szerződést – közölte Bertalan Attila, a megyei főkapitányság humánigazgatási szolgálatának munkatársa. Hozzátette: míg Gyöngyösi Ferenc Tamásnak 3,5-ös átlagot kellett produkálnia az iskolában, addig a mostani pályázóknak elég a 3-as átlageredmény.

Az őrmestert az iskolaévek alatt a Berettyóújfalui Cigány Kisebbségi Önkormányzat is támogatta havi 10 ezer forinttal. Papp István elnök szerint a roma rendőrökre nagyon fontos szerep várna a cigányság integrálásában, de ugyanígy szükség lenne cigány tűzoltókra, orvoskra is.

 

HBN–RaL