A rendkívüli hőhullám után jól esett a frissülés

A rendkívüli hőhullám után jól esett a frissülés
© MTI Fotó: Varga György
Debrecen – Szeptember közepe tájékán hozzávetőleg a március végivel egyezik meg a napmagasság.

A szó szoros értelmében nyári időben volt részünk szeptember harmadik hetében. Nem csupán az évszakhoz mérten volt meleg, a rekordközeli, 35-37 fokos napi csúcshőmérsékletek a legforróbb nyári napokon is átlag feletti értékeknek számítanak.

Néhol zivatarokkal

Szeptember közepe tájékán hozzávetőleg a március végivel egyezik meg a napmagasság, ennek ellenére esetenként ilyenkor is kialakulnak még rövidebb kánikulai időszakok. Az elmúlt hét során egy, a nyugat- európai térség felett örvénylő ciklon áramlási rendszerében érkező meleg levegő biztosította az ehhez szükséges feltételeket. A hét végéig így folyamatos volt az afrikai eredetű, forró légtömeg utánpótlása, majd a frontálzóna közeledtével egyre többfelé alakult ki csapadék. A záporokkal, zivatarokkal járó frontátvonulás ismét nagyobb területeken hozott jelentős, 5 milliméter feletti csapadékot. A hét teljes csapadékösszegét ennek megfelelően a Kelet-Magyarországra csak vasárnap hajnalra megérkező front adta.

Átvonulását néhol heves zivatarok kísérték felhőszakadással, jégesővel, a meg-megújuló zivatartömbök főként a két Észak-tiszántúli megye középső, délnyugat-északkeleti tengelye mentén okoztak bőségesebb csapadékot. Általában véve 5-10 milliméter csapadék áztatta a térség talajait, a záporos csapadékjelleg miatt azonban előfordultak ez alatti és ezt meghaladó (akár 25-30 milliméter) mennyiségek is. Az egy méter mélységű szelvényben 120-150 milliméter körülire nőtt vízdeficit mellett már nagy szüksége is volt a vegetációban lévő növényeinknek a vízutánpótlásra.

A száradásnak kedvezett

Az időszak rendkívül magas átlaghőmérséklete nedvesség hiányában egyedül a kukorica és a napraforgó száradásának kedvezett igazán, ezen kívül sem a szüreti és talajmunkákat nem könnyítette, sem pedig a gyümölcsök és egyéb termények érési folyamatai szempontjából nem volt előnyös. A napi maximumhőmérséklet 4-5 napon haladta meg a 30-, 1-2 napon pedig a 35 °C-ot. A legmelegebbet Tisztaberek állomás jelentette a térségből, 37,4 fokkal. Éjszakánként sem volt azonban hideg: a hét legelső napját leszámítva szinte mindenütt 16-21 fok között állt be a legalacsonyabb napi érték. Mindezek következtében a napi középérték is szokatlanul magas szinten, 19-24 fok között állandósult, de 1-2 napon a hőstresszt jelző 25, sőt 27 fokos szintet is elérte illetve megközelítette. Az évszakos átlagot mintegy 7-8 fokkal meghaladó értékekhez a szokásosnál akár 50 százalékkal magasabb napos óraszám társult, tovább fokozva az emberi és állati szervezet hőérzetét, illetve a növényeinket érő hő- és vízstressz mértékét.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –