„A rák is megelőzhető”

Akt.:
A címben szereplő mondat volt a Nemzetközi Rákellenes Unió szlogenje az idei világnapon.

Ma hazánkban évente közel 30 ezer ember hal meg rákban és ezen áldozatok 65-70 százaléka 65 éves vagy öregebb. Ez jó hír, de rossz hír az, hogy 30-35 százalékuk fiatalabb és e fiatalkori áldozatokat nem kell belenyugvással tudomásul venni, lehet tenni a megmentésükért mindenkinek, egyénnek, orvosnak, egészségügynek, közösségnek, társadalomnak egyaránt – véli Prof. dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. – Minden harmadik lehetséges rákbetegség megelőzhető egyszerű, mindennapos egészségmagatartási szabályok ismeretével és betartásával – hívta fel a figyelmet.

– Előbb-utóbb mindenki meghal, de nem közömbös, mikor és hogyan. Sokak gyógyulása függ attól, hogy a betegséget idejében felfedezik-e, ezért érdemes megismerni az önvizsgálatok helyes módját, a figyelmeztető jeleket, amelyek hátterében daganatos betegség állhat. Egyre több olyan szűrővizsgálat érhető el, amelyekkel a rák a korai, még gyógyítható stádiumban felismerhető – bíztatja az érintetteket a Liga vezetője. – A rákról kialakult képet szeretnénk megváltoztatni a közfelfogásban. Manapság három rákos megbetegedés közül egy elkerülhető, egy meggyógyítható és a harmadik érintett is sokkal tovább marad közöttünk, ha ismerjük és betartjuk az egészséges életmód szabályait. Míg régebben a leukémia elvitt egy kisgyermeket hetek, hónapok alatt, manapság nagy örömmel látok olyan apróságokat, akiknek olyan édesanya adott életet, aki maga is túlélő és már régen kigyógyult a gyermekkori betegségéből!

Felelősek vagyunk

– A rosszindulatú daganatos betegségeket jórészt külső tényezők okozzák, amelyek azonban idejében kiküszöbölhetők, így csökkenthető a kialakulás kockázata. Felelősek vagyunk saját fittségünkért. 12 pontban foglaltuk össze azokat az alapelveket, amelyek betartásával a lehető legtöbbet tehetünk saját magunkért. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás nem elhanyagolható a kiegyensúlyozott szexualitás, a stresszkezelés technikájának elsajátítása, a mértékletes alkoholfogyasztás, a dohányzás elkerülése, az időben orvoshoz fordulás, a személyi higiéne betartása, a drogtagadás, a balesetmegelőzés, az egészségüggyel együttműködés és a környezetünk tisztelete is – magyarázta a szakember.